ULJANIK TRESE ZDRAVSTVO

Kujundžić: Ministar financija se pribojava poskupljenja cigareta i alkohola

25.10.2018 u 13:25

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je u četvrtak, sudjelujući na 121. Kongresu poslodavaca u zdravstvu u Šibeniku, kako treba pronaći realno rješenje u prijedlogu da se za 50 posto povećaju cijene cigareta i alkoholnih pića te dio novca preusmjeri u zdravstveni sustav.

'Sa zdravstvenog aspekta priželjkujem osjetno povećanja cijene cigareta i alkohola kako djeca ne bi pušila i pila, a ministar financija se pribojava tog povećanja, da ćemo izgubiti sa švercom cigareta i ugroziti industriju u Hrvatskoj. Treba tražiti rješenja u okviru mogućega', izjavio je Kujundžić.

Upitan razmišlja li o nastojanjima da se smanji pušenje u Hrvatskoj, kroz izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda te potpunu zabranu pušenja u javim prostorima, rekao je kako je otvoren da se o tome počne ozbiljno razgovarati.

Govoreći o financijskom poslovanju zdravstva, rekao je kako su prošlu godinu završili sa 7,7 milijardi kuna ukupnog duga, čime je dug bio smanjen.

Mjesečni deficit u bolnicama od 100 milijuna kuna

'No sada, nažalost, s uključivanjem novih lijekova i novih tehnologija te s podizanjem plaća prema Kolektivnom ugovoru imamo na mjesečnoj razini deficit u u bolnicama od 100 milijuna kuna. Ako država uspije ispoštivati svoje obveze prema zdravstvu, onda bi dug bio anuliran, ali s obzirom na potrese s Uljaniku pribojavam se koliko će nam država po toj osnovi moći dati do kraja godine', rekao je Kujundžić.

Najavio da će novi zakon o zdravstvenom osiguranju biti upućen u javnu raspravu za desetak dana te svakako biti donesen do kraja godine, odnosno do proračuna za iduću godinu.

  • +15
Prosvjed građana ispred Ministarstva zdravstva Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Na otvaranju kongresa ministar je rekao kako je primjenom projekta prioritetnih liste čekanja u prvih devet mjeseci ove godine pregledano oko 15 tisuća najtežih bolesnika, a 91 posto ih je upućeno na prioritetnu dijagnostiku i liječenje.

Skoro uspostava hitne pomorske medicinske službe

Najavio je i skoru uspostavu hitne pomorske medicinske službe, za što će biti kupljeno šest brodica za hitni prijevoz i spašavanje na moru. Brodice će biti na Malom Lošinju Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku. Također je najavio i uspostavu hitne helikopterske službe, a uskoro bi trebao biti raspisan natječaj za nabavku helikoptera, što će se financirati s 35 milijuna kuna iz EU fondova.

  • +40
Sva lica Milana Kujundžića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković kazao je kako će se u zdravstveni sustav u 2018. sliti tri milijarde kuna iz državnog proračuna, a prema zakonima trebale bi 4,1 milijarda, što znači da će i ove godine biti uplaćeno 1,2 milijarde manje novca.

To stvara novi dug od 110 milijuna kuna mjesečno, a ukupni dug dosegao je 8,3 milijardi kuna od kojih je 3,7 dospjelog duga, dok su rokovi plaćanja u nekim su bolnicama i 900 dana. Stoga je, ističe Jurković, potrebna hitna procedura usvajanja novih zakona, a posebno zakona o zdravstvenom osiguranju.

Izrazio je nadu da će se ministarstva zdravstva, financija i gospodarstva usuglasiti oko povećanja cijena cigareta i alkoholnih pića za 50 posto i preusmjeriti ta sredstava za potrebe zdravstvenog sustava, kao što se predlaže u prijedlogu zakona zdravstvenom osiguranju, što je označio kao najefikasniju mjeru za smanjenje pušenja i konzumiranja alkohola.

Kad je riječ o prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji trebao biti izglasan u Saboru ovoga tjedna, Jurković je rekao kako nisu zadovoljni rješenjem po kojemu 25 posto ordinacija mora ostati pri domovima zdravlja, te da o broju tih ordinacija treba odlučivati lokalna samoprava.

Kongres poslodavaca u zdravstvu okupio je više od 400 sudionika, a prisustvuju joj i ministri zdravstva Slovenije Samo Fakin i Crne Gore Kenan Hrapović, koji će govoriti o sustavima zdravstva u svojim državama.