PO UZORU NA ZAPAD

Kujundžić ima plan: Iz Hitne misli istisnuti liječnike i zamijeniti ih paramedikusima

16.08.2018 u 22:51

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je u četvrtak, gostujući u Temi dana HRT-a, kako je sustav hitne medicinske pomoći potrebno mijenjati dodavši da se zadnjih godinu dana intenzivno pripremaju promjene kojima bi se dodatno povećale ovlasti i pojačala edukacija medicinskih sestara i tehničara po uzoru na europske zemlje

'Zadnju godinu intenzivno pripremamo u tome pravcu promjene, s jedne strane smo svjesni da nikad nije dovoljno timova koji će žurno izaći na teren i spašavati živote, a s druge strane smo svjesni da sustav treba mijenjati i prilagođavati svijetu. Većina razvijenih zemlja u hitnoj službi nema ni jednog liječnika ili ih ima vrlo malo', rekao je Kujundžić upitan o izmjenama Zakona o hitnoj pomoći posebice u dijelu koji se odnosio na povećanje ovlasti i dodatnu edukaciju sestara i tehničara.

Hrvatska, kaže, u hitnoj medicini po broju liječnika u odnosu na broj stanovnika prednjači u EU.

  • +9
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Najavio je i kako se priprema sustav paramedikusa, educiranih ljudi s licencom koji izlaze na teren i u hitnim situacijama naprave isto što bi napravio i liječnik.

Dodao je kako u tom slučaju postoji određeni otpor Komore i sestara.

Paramedikuse je spomenuo i na današnjoj konferenciji tvrdeći da su raspisali 65 specijalizacija za hitnu diljem Hrvatske raspisali, 'no javilo se samo 17 ili 18 osoba'. U Splitu se pak za 12 specijalizacija nije javio nitko. Zato će u sustav, po uzoru na razvijene zemlje, morati sve više uvoditi paramedikuse.

U Temi dana HRT-a ponovio je da otkad je on ministar iz Zagrebačke županije nije bilo zahtjeva za povećanjem timova hitne medicinske pomoći.

Komentirajući problem nedostatka liječnika u malim mjestima te na otocima, kazao je kako se trenutno rješava problem hitnog zbrinjavanja pacijenata s otoka te su u pripremi eu-natječaji za kupovinu šest brodica kao i nabavka aparata koji istog trenutka rade analizu iz jedne kapi krvi.