SLUČAJ GONGADZE

Kučma tvrdi da nema veze s ubojstvom novinara

23.03.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma opovrgnuo je u srijedu umiješanost u ubojstvo oporbenog novinara Georgija Gongadzea 2000. godine i rekao da je spreman proći kroz 'sve paklene muke' kako bi dokazao svoju nevinost

'Miran sam jer se ne osjećam krivim', rekao je Kučma u izjavi za novinare prije odlaska na ispitivanje u ured glavnog tužitelja zbog Gongadzeovog ubojstva.

'Živio sam 10 godina pod psihološkim pritiskom. Danas sam moralno spreman proći kroz sve paklene muke da pokažem da sam nevin', kazao je Kučma: 'Želim isprati tu sramotnu mrlju.'

Ukrajinski tužitelj u utorak je službeno pokrenuo postupak protiv Kučme zbog sumnje da je umiješan u organiziranje ubojstva Georgija Gongadzea.

Gongadze, čije su internetske novine Ukrajinska pravda žestoko kritizirale Kučmu, nestao je u rujnu 2000. u Kijevu. Njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je pola mjeseca kasnije u šumi izvan glavnog grada.

Skandal je izbio u javnost kada je jedan oporbeni političar objavio audio snimke na kojima muški glas, pripisan Kučmi, naređuje dužnosnicima da se riješe Gongadzea.

Kučma (72), koji je na dužnosti bio dva uzastopna mandata od 1994. do 2005, uporno niječe umiješanost u Gongadzeovo ubojstvo.