SUD U KIJEVU

Kučma nije umiješan u ubojstvo novinara

14.12.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Sud u Kijevu odustao je u srijedu od kaznenog progona bivšeg predsjednika Leonida Kučme zbog navodne umiješanosti u ubojstvo novinara Georgija Gongadzea 2000. godine, prema agenciji Interfax

Tužiteljstvo je prošli mjesec otvorilo istragu protiv Kučme, predsjednika Ukrajine od 1994. do 2005, zbog sumnji u umiješanost u ubojstvo Gongadzea, jednog od Kučminih najoštrijih kritičara.

Ubojstvo popularnog novinara, koji je bio i voditelj gledanih televizijskih emisija, postalo je simbol političkog nasilja u postsovjetskoj Ukrajini i dovelo do sukoba policije i prosvjednika u Kijevu.

U srijedu je međutim sud presudio da je istraga tužiteljstva vođena ilegalno, te je zaustavio kazneni progon.

Nekadašnjem policijskom generalu Oleksiju Pukaču sudi se iza zatvorenih vrata od proljeća jer je 2000. ubio novinara Georgija Gongadzea. Priznao je zlodjelo i u kolovozu naveo Kučmino ime među naručiteljima ubojstva, rekla je odvjetnica udovice žrtve.

Osnivač online dnevnika Ukrajinska pravda, tada 31-godišnji novinar Gongadze, nestao je 16. rujna 2000. u Kijevu. Njegovo obezglavljeno tijelo otkriveno je ubrzo u šumi na stotinjak kilometara od Kijeva.