VELIKO NADMETANJE

Kuća ljudskih prava prosvjeduje zbog Aliyeva

10.03.2013 u 08:24

Bionic
Reading

Nevladina organizacija Kuća ljudskih prava u Zagrebu, dio međunarodne Mreže kuća ljudskih prava sa sjedištem u Oslu, uputila je prosvjednu izjavu povodom dolaska Ilhana Aliyeva, predsjednika Azerbejdžana, u Hrvatsku. Pismo kojim se zahtjeva da hrvatski sugovornici Ilhana Aliyeva s njim razgovaraju i o zabrinjavajućem stanju ljudskih prava u Azerbejdžanu potpisuje Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava. Izjavu prenosimo u cijelosti

Dok se vodi borba oko toga tko će ugostiti predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, Kuća ljudskih prava postaje sve zabrinutija. Upućujemo stoga javni zahtjev da pobjednik u nadmetanju, uz dogovor o mogućoj ekonomskoj suradnji, povede i razgovor o zabrinjavajućem stanju ljudskih prava u Azerbejdžanu.

Mreža kuća ljudskih prava, koje smo i mi ravnopravna članica, svaki tjedan upućuje barem jedno upozorenje međunarodnim institucijama uz pismo protesta Vladi i Predsjedniku Azerbejdžana.

Gušenje slobode izražavanja, hapšenja novinara/ki i odvjetnika koji ih zastupaju, zatvaranje Kuće ljudskih prava, odbijanje da se odgovori na upite Posebnog izvjestitelja Vijeća Europe zbog zatvaranja fotografa i blogera Mehmana Huseynova, samo su neki od evidentnih pokazatelja nedemokratskog načina vladanja İlhama Aliyeva i njegove stranke.

Posljednji dokaz represivnosti režima bili su protesti održani 23. siječnja u Ismayilliju i 26. siječnja 2013. u Bakuu. Građanke i građani dignuli su glas protiv korupcije. Policija i u civilna odijela odjeveni agenti hapsili su sudionike. U Bakuu je uhićeno 47 osoba, među njima istaknuti aktivisti/kinje za ljudska prava: Emin Milli, dobitnik Rafto nagrade; Malahat Nasibova, odvjetnik; Intigam Aliyev i Khadija Ismayilova, slavna istraživačka novinarka, dobitnica nagrade Fritt Ord i ZEIT. Sve se to dogdilo dva dana nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) usvojila rezoluciju o stanju ljudskih prava u Azerbejdžanu i pozvala vlast da prestane s napadima i zlostavljanjem boraca i borkinja za ljudska prava.
247951,245571 ,241459,238380Uočili smo da dužnosnici Azerbjedžana spremno ulažu financijska sredstva u projekte drugih država ili ih čak bespovratno poklanjaju, a zauzvrat traže zatvaranje očiju i šutnju o brojnim kršenjima ljudskih prava koja se u njihovoj državi svakodnevno događaju. Vlada Republike Hrvatske na svojoj zadnjoj sjednici usvojila je tri ugovora o suradnji s autoritarnom Vladom Republike Azerbejdžana (iz područja gospodarstva, energetike i znanosti). Kao građani i građanke RH ne možemo prihvatiti politike koje se temelje na zaštiti vlastitih interesa a idu na račun teških kršenja ljudskih prava u drugim zemljama. Ovi ugovori ne smiju biti potpisani ukoliko se jasno ne uputi kritika predsjedniku Alieyevu o neprihvatljivosti povreda ljudskih prava u Azerbejdžanu i ukoliko se ne razvije vanjska politika prema Azerbejdžanu koja će moći dati podršku obespravljenim, zlostavljanim i zatočenim građanima Azerbejdžana.

Upozoravamo Vladu RH da sklapanjem međunarodnih ugovora sa zemljama koje ozbiljno krše ljudska prava daje legitimitet tim radnjama te postaje suodgovorna za međunarodne povrede ljudskih prava. Držat ćemo izuzetno sramotnim činom svako prešućivanje istine i povlađivanje dužnosnika/ca Republike Hrvatske predsjedniku İlhamu Aliyevu.