UHIĆENJA DISIDENATA

Kuba jača represiju uoči papina posjeta

19.03.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Skori posjet pape Benedikta XVI. Kubi (od 26. do 28. ožujka) prigoda je kubanskim oporbenjacima i disidentima za veliku promociju, ali se zbog toga nalaze u velikim iskušenjima, pa su čak i više nego ranije izloženi represiji režima

Dopisnici BBC-a i EFE-a iz Havane javljaju da se u posljednje vrijeme množe prosvjedi disidenata, ali i da je vlast počela pokazivati nove znakove represije. Ovaj vikend je uhićeno najmanje 70 pripadnica pokreta Dame u bijelom (supruge, majke i sestre političkih zatvorenika), uključujući i glasnogovornicu Bertu Soler.

Devetnaestoro je uhićeno u subotu dok su pokušavali marširati centrom Havane. Još 36 njih je odvedeno u maricama u nedjelju ujutro prije početka tradicionalnog marša tišine kojim traže oslobađanje političkih zatvorenika. U popodnevnim satima su uhićene još 22 žene i dva muškaraca tijekom jednoga drugoga marša. Uhićeno je i 12 osoba u drugim pokrajinama Kube.

Disidenti traže od Benedikta XVI. da podigne svoj glas i da zatraži hitno oslobađanje svih političkih zatvorenika. No iz Tiskovnog ureda Svete Stolice saznajemo da nije predviđen susret pape s disidentima. Nije ga bilo ni prilikom posjeta Ivana Pavla II. Kubi (u siječnju 1998).

Tijekom svog posjeta Ivan Pavao II. pozvao je režim na Kubi da se otvori, no istodobno je kritizirao Amerikance zbog embarga nametnutog toj državi. Podsjetimo kako je ove godine kao znak dobre volje prije dolaska Benedikta XVI. na Kubi oslobođeno 2.900 zatvorenika iz humanitarnih razloga.

'Uzeo sam u obzir papin posjet, ali i zahtjeve najviših službenika Katoličke crkve i članova obitelji zatvorenih ljudi', rekao je Raul Castro objašnjavajući odluku o puštanju na slobodu gotovo tri tisuće ljudi. Tada je naglasio da revolucija tako pokazuje 'velikodušnost i snagu'.

Dame u bijelom pak govore kako su posljednjih tjedana policija i tajna služba pojačale represiju. Disidenti pak polako shvaćaju da papa ne dolazi 'osloboditi Kubu', već isključivo u pastoralni posjet, s porukom pomirenja. Katolička crkva na Kubi (potpomognuta španjolskom diplomacijom) krenula je koncem 2010. u pregovore s vlastima i postigla oslobađanje velikog dijela političkih zatvorenika iz tzv. grupe 75 koji su uhićeni i osuđeni po kratkom postupku na drakonske kazne zatvora.

Ipak, odnosi nisu takvi da bi vlast pustila na slobodu baš sve one koje traže disidenti jer ovi koji su izašli iz zatvora su mahom dobili kartu u jednom smjeru za Madrid, dok su preostali zagriženi u borbi za demokratizaciju Kube, proces koji će, kako se vjeruje, jače krenuti kada Fidel Castro, kao idejni vođa revolucije, nestane sa scene.