POSAO U STRASBOURGU

Ksenija Turković postala sutkinja Europskog suda za ljudska prava

06.10.2012 u 19:14

Bionic
Reading

Profesorica kaznenog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković izabrana je za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. U studenome ove godine odlazi na mandat od devet godina, a izabrana je u konkurenciji odvjetnice Vesne Alaburić i profesorice Vesne Crnić-Grotić

Izbor za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu velika mi je čast, ali i ogroman izazov koji će zahtijevati puno napora i učenja, bez obzira na stvari kojima sam se dosad bavila, kazala je Ksenija Turković za Jutarnji list nakon što je na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe tajnim glasanjem uvjerljivo pobijedila.

Visoke standarde za kandidaturu ispunile su uz nju još odvjetnice Vesna Alaburić i Vesna Crnić-Grotić, a među ostalim tražilo se da kandidati budu afirmirani pravnici na području ljudskih prava, osobe visokih moralnih načela i moraju dobro vladati službenim jezicima Europskog suda – engleskim i francuskim.

Odabrana sutkinja ima zavidnu biografiju. Doktorat je obranila na američkom Yale Law School, radila je u dvjema njujorškim odvjetničkim tvrtkama – Sullivan & Cromwell te Hunton & Williams - te postala članicom njujorške odvjetničke komore. Koautorica je pet knjiga iz kaznenog prava i medicine i autorica više desetaka radova objavljenih u stručnim časopisima. Tijekom 2009. i 2010. bila je na čelu radne skupine zadužene za reformu hrvatskog kaznenog zakonodavstva. Na novo radno mjesto ide za plaću od 16.500 eura, koja je propisana Rezolucijom Vijeća Europe broj 50 iz 2004.