VIŠE OD 20.000 MRTVIH

Krvavi sukobi u Siriji

28.07.2012 u 19:11

Bionic
Reading

Kiša projektila padala je u subotu na Alep koji snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada iz helikoptera bombardiraju i zasipaju vatrom iz strojnica pokušavajući potisnuti pobunjenike iz tog drugog po veličini sirijskoga grada, presudnog za ishod sukoba

‘Zadaća zemalja u UN-ovu Vijeću sigurnosti je intervenirati što je prije moguće’, rekao je Hollande novinarima u prigodi posjeta Monlezunu, u departmanu Gers, na jugozapadu Francuske.

‘Još jednom pozivam Rusiju i Kinu da zamisle kakav će to biti kaos i građanski rat ne bude li (sirijski predsjednik) Bashar al-Assad spriječen u jednom trenutku’, dodao je francuski predsjednik. Rusija i Kina, saveznice Damaska na međunarodnoj političkoj pozornici, triput su u manje od godinu dana uložile veto na UN-ove rezolucije o Siriji.

Francuski predsjednik je dao izjave dok su snage režima Bashara al-Assada u subotu povele ofenzivu ne bi li potisnule pobunjenike iz Aleppa, koji je presudan za ishod sukoba u Siriji. Kiša projektila zasula je taj drugi po veličini sirijski grad koji regularna vojska iz helikoptera bombardira i gađa iz strojnica.

‘Assadov režim zna da je osuđen i zato će do kraja rabiti silu’, dodao je Hollande. ‘Jedino rješenje koje će omogućiti pomirbu i ujedinjenje svih Sirijaca bio bi Assadov odlazak i osnutak prijelazne vlade’, ocijenio je.
‘Nije kasno, dodao je, ali svaki dan donosi represiju, pobune i, onda, pokolje’.

Po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), u sukobima u Siriji poginulo je više od 20.000 ljudi, među kojima gotovo 14.000 civila, od početka pobune protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u ožujku 2011.