BROJ POGINULIH RASTE

Krvavi sukob na vrhuncu: Izrael baš danas obilježava 70. rođendan, a Palestina Dan katastrofe

15.05.2018 u 15:39

Bionic
Reading

Vrhunac krvavog obračuna izraelske vojske i palestinskih prosvjednika izazvanih u ponedjeljak preseljenjem američkog veleposlanstva iz Telv Aviva u Jeruzalem događa se upravo na dan u kojem Izraelci proslavljaju 70. godišnjicu neovisnosti, a istovremeno Palestinci obilježavaju Nakbu - Dan katastrofe

Broj poginulih Palestinaca tijekom prosvjeda u ponedjeljak na granici Gaze narastao je na 60, potvrđeno je u utorak iz palestinskog ministarstva zdravstva koje je dodalo kako je ranjeno više od 2770 osoba. U palestinskom ministarstvu istaknuli su da se među poginulima nalazi osam maloljetnika, dok je među ranjenima 225 djece i 86 žena.

Podsjetimo, tisuće Palestinaca okupile su se u ponedjeljak na granici Gaze prosvjedujući zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti prosvjede koji su nastavljeni i u utorak, a tom prilikom ubijeno je najmanje 60 Palestinaca.

U osudama koje stižu iz svijeta, između ostalog, navedeno je da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih prosvjeda kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu masovnog progona tog naroda, poznatog kao Nakba.

Dok Palestinci obilježavaju Dan katastrofe, Židovi pak slave 70. obljetnicu osnutka države Izrael koja je uspostavljena i na palestinskoj zemlji.

Proslava Dana neovisnosti pada u Izraelu na dan nakon tradicionalnog Sjećanja na pale vojnike. Riječ je o, naime, oko 23.000 židovskih vojnika koji su od 1860. pa do danas dali svoj život u obrani Izraela.

  • +7
Intifade Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S druge pak strane, procjenjuje se kako je 1948. tijekom izraelsko-arapskog rata, a koji Izraelci nazivaju ratom za neovisnost, oko 700.000 Palestinaca silom preseljeno ili moralo napustiti područje na kojem su živjeli. Oni su se nastanili u drugim arapskim zemljama kao što je Jordan ili na drugim zaposjednutim područjima poput Pojasa Gaze ili Zapadne obale (Zapadnog Jordana).

>>> Dok je SAD otvarao veleposlanstvo, u Jeruzalemu Izraelci ubijali prosvjednike

Kao i svih dosadašnjih godina, Izrael je u sklopu mjera predostrožnosti zatvorio sve nadzorne točke i prijelaze na Zapadnoj obali, stavivši vojsku u najviši stupanj pripravnosti. Palestinci se, s druge strane, pripremaju izaći na ulice kako bi prosvjedovali zbog sve veće vojne nazočnosti Izraela u naseljima na Zapadnoj obali, na što gledaju kao na okupaciju.

Nastavku nasilja, smatraju neki, pridonosi dolijevanje ulja na vatru, među kojima je i ono rabina Yehude Joshue Glicka, inače zastupnika Likuda, desničarske stranke izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je u ponedjeljak navečer poručio kako preseljenje američkog veleposlanstva koincidira s drevnim proročanstvima iz Biblije.

Zastupnik Likuda Yehuda Joshua Glick smatra kako je preseljenje veleposlanstva zapisano još u Bibliji Izvor: Društvene mreže / Autor: France24 English

Uporabu smrtonosne sile nad prosvjednicima u Gazi među prvima su osudili Ujedinjeni narodi, a duboku zabrinutost postupanjem Bliskoistočnog kvarteta koji bi trebao poticati mir izrazila je Rusija, dok je Turska pozvala muslimanske zemlje da razmotre svoje odnose s Izraelom.

UN je posebice zabrinut mogućim nastavkom nasilja u Gazi u utorak, kada Palestinci obilježavaju Nakbu ili Dan katastrofe, u spomen na 15. svibnja 1948. koji Židovi slave kao početak nastanka hebrejske države, a kada su stotine tisuća Palestinaca bile protjerane iz svojih domova.

'Čini se da bilo tko može biti ubijen', rekao je novinarima u Ženevi glasnogovornik UNHR-a Rupert Colville, posebno zabrinut time što bi se moglo dogoditi kasnije u utorak, kada Izrael slavi godišnjicu osnutka svoje države.

  • +12
Marš Palestinaca u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kremlj je u ponedjeljak objavio kako se boji da će otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, potez koji je oduševio Izrael a ogorčio Palestince, povećati napetosti na Bliskom istoku, dok je istodobno turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan izjavio kako nakon tog poteza SAD više ne može biti mirovni posrednik između Izraela i Palestinaca.

Libanonska skupina Hezbolah u ponedjeljak je osudila američki potez kao 'bezvrijedan jednostrani korak', objavila je Hezbolahova televizija Al Manar. Šeik Naim Kvasem je u televizijskom govoru u Bejrutu također rekao da su napadi na izraelske položaje na Golanskoj visoravni prošlog tjedna 'ravnoteža odvraćanja' između Izraela i njegovih protivnika.

>>> Osumnjičeni za ubojstvo Hamasova stručnjaka je tajanstveni diverzant Armije BiH?

Arapska liga će u srijedu održati izvanrednu sjednicu na razini stalnih predstavnika koji će razgovarati o preseljenju veleposlanstva Sjedinjenih Država u Jeruzalem, rekao je čelnik te panarapske organizacije. Sjednica se održava 'na zahtjev države Palestine', a glavna tema će joj biti 'odgovor na nezakonitu odluku SAD-a', rekao je u ponedjeljak novinarima Said Abu Ali, zamjenik glavnog tajnika Arapske lige za palestinsko pitanje.

  • +8
Pojas Gaze - prosvjed Palestinaca Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Izraelska vojska očekuje da će deseci tisuća Palestinaca prosvjedovati u Pojasu Gaze koji je pod blokadom, ali i na okupiranoj Zapadnoj obali, protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu tijekom poslijepodneva.

Inače, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Bijela kuća kazali su da je Hamas odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na današnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. velikom maršu povratka.