TRAKTORIMA NA KORDON

Krvavi sukob grčkih seljaka i policije

02.02.2009 u 12:15

Bionic
Reading

Najmanje dvoje ljudi ozlijeđeno je jutros u sukobu policije i poljoprivrednika u najvećoj grčkoj luci Pireju. Više od 1.000 poljoprivrednika doplovilo je s Krete trima brodovima, a odmah nakon pristanka u luku Pirej naišli su na policiju koja ih je spriječila da s brodova iskrcaju i traktore

ATENA - Policija je bacila suzavac na poljoprivrednike koji su trajektom doputovali s najvećeg, mahom poljoprivrednog otoka Kreta u namjeri da traktorima blokiraju Atenu prosvjedujući protiv ekonomske politike vlade.

Poljoprivrednici su brodom dovezli desetke traktora, drugih poljoprivrednih strojeva i kombija planirajući prodefilirati Atenom i prosvjedovati pred zgradom Ministarstva poljoprivrede.

Nakon što je policija zabranila korištenje poljoprivredne mehanizacije u prosvjedu, grupica bijesnih seljaka pokušala je  traktorima probiti policijski kordon u luci. Došlo je do sukoba u kojemu je traktor naletio na jednu ženu, a u naguravanju je ozlijeđen i jedan muškarac.

Grčki poljoprivrednici prosvjeduju već dva tjedna zbog niskih cijena njihovih proizvoda te od vlade premijera Kostasa Karamanlisa traže novčanu pomoć. Svoje su traktore upotrijebili kako bi blokirali glavne prometnice diljem Grčke i spriječili uvoz i izvoz na brojnim sjevernim grčkim granicama što je gospodarstvu nanijelo velike štete.