SAMOUBILAČKI NAPAD

Krvavi napad na džamiju otvorio Kurban-bajram

26.10.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Najmanje 37 osoba poginulo je, a više od 40 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu na džamiju na sjeveru Afganistana, priopćile su lokalne vlasti

Cilj napada bili su vjernici na molitvi pred džamijom u Maymani, glavnom gradu pokrajine Faryab. Tamošnji guverner i šef policije navodno su također bili na molitvi, ali su ostali pošteđeni ozbiljnijih ozljeda. Poginuli su uglavnom civili i policajci.

Svjedoci i službena izvješća govore o napadaču koji je pristupio džamiji i aktivirao samoubilački pojas nakon završetka molitve.

BBC-jev dopisnik iz Kabula navodi da još uvijek nije jasno kako je napadač uspio neopažen proći najmanje četiri kontrolna punkta na putu do džamije. Zamjenik guvernera Abdul Satar Barez izjavio je za AFP da je napadač bio u policijskoj uniformi.

Bombaški napadi na sjeveru Afganistana daleko su rjeđi nego na jugu i istoku zemlje, a pokrajina Faryab smatrala se mirnom u odnosu na ostatak zemlje.

Ipak, najmanje 10 ljudi ubijeno je u napadu u travnju ove godine, kada se samoubojica na motociklu zaletio među lokalne dužnosnike koji su se sastali u blizini glavne tržnice u Maymani.

Muslimani slave Kurban-bajram, najznačajniji islamski blagdan, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Kurban je žrtva što se prinosi u spomen na Ibrahimovu (Abrahamovu) odanost Bogu, nakon što ga je iskušao tražeći da žrtvuje svojega jednoga sina. Kad je otac to priopćio dječaku, a on mu odgovorio neka čini što mu je naređeno, Bog je umjesto sina za žrtvu uzeo ovna. Zato se sve do danas sačuvala institucija klanja ovna, odnosno goveda. Meso se dijeli na trećine. Jedna ostaje obitelji onoga tko prinosi žrtvu, druga se poklanja siromašnima, a treća je namijenjena susjedima i prijateljima kršćanima, jer spremnost prigrliti drugoga čovjeka bez obzira na posebnosti znak je milosti Božje.

Naziv Hadži bajram vezan uz odlazak na hodočašće u Meku (Saudijska Arabija), a riječ hadž znači cilj, svrha, namjera. Riječ je o petome stupu islama, kojemu pristupaju mahom oni vjernici, koji su u potpunosti ispunili prva četiri. Hadž poručuje da nitko ne smije drugoga gledati svisoka, svi su kod Boga jednaki osim u bogobojaznosti. Hadži bajram je blagdan žrtve, pomaganja, ljubavi, milosti Božje, solidarnosti, humanizma, pobjede nad škrtošću i sebičnošću.

Na današnji blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste. Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.