PROBLEMATIČNI GENERAL

Kruljcu prijeti nečasni otpust iz vojske

08.07.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Uhićenje zapovjednika kopnene vojske HV-a, generala Mladena Kruljca moglo bi značiti kraj njegove vojne karijere ako mu bude određen pritvor od mjesec dana jer si vojska ne može dopustiti da toliko dugo bude bez zapovjednika tako važnog segmenta, koji čini 80 posto naših vojnih snaga

Vojni analitičar Igor Tabak kaže da što se tiče operative uhićenja Kruljca neće biti nikakvih problema, ali poteškoća će sigurno biti oko imidža vojske u javnosti.

'Uhićenje će izazvati pravosudne i političke reperkusije gdje će se tražiti odgovor kako je jedna tako već dug niz godina problematična osoba mogla doći na tako visoku funkciju u vojsci', kazao je Vlatko Cvrtila, savjetnik premijerke Jadranke Kosor za sigurnost.

Cvrtila također smatra kako samo uhićenje generala Kruljca neće ugroziti sigurnost države jer zemlja se ne nalazi ni u kakvoj vojnoj ili sigurnosnoj napetosti i objašnjava da će njegovu funkciju preuzeti njegov zamjenik Zdravko Petrinel, brigadni general. Tako je to hijerarhijski složeno upravo da se u ratnoj situaciji ne bi dopustile komplikacije oko izbora nasljednika na važnim funkcijama u vojsci.

MORH nema pojma, a vojna policija uhitila Kruljca

U povodu vijesti o uhićenju zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general pukovnika Mladena Kruljca, Ministarstvo obrane je priopćilo kako u ovom trenutku još uvijek nije zaprimilo službenu obavijest o tom događaju. Malo je čudno što MORH nema pojma ništa o uhićenje Kruljca jer djeltanu vojnu osobu ne može uhititi policija pa je na terenu snimljena vojna policija.

Ministarstvo obrane će po zaprimanju službene obavijesti od nadležnih tijela u okviru redovne procedure odlučiti o mjerama koje je dužno poduzeti sukladno važećim zakonima.

Ipak, ovo je prvi put otkada postoje hrvatske oružane snage, nastavlja Cvrtila, da je jedan tako visoki časnik, zapravo četvrti čovjek vojske, iza načelnika glavnog stožera i njegova dva zamjenika (budući da kopnena vojska čini 80 posto ukupnih snaga HV-a), završio u zatvoru. Ako Kruljac bude zadržan na dulje vrijeme u pritvoru, vojska ne može dopustiti da mjesto zapovjednika kopnene vojske ostane tako dugo prazno.

'Oružane snage ne mogu dopustiti biti bez zapovjednika dok on u pritvoru razmišlja o svojoj prošlosti i budućnosti', poručio je Tabak. Kruljac bi u najmanju ruku mogao izgubiti funkciju, smatra Tabak. No, ako se stvar zakomplicira, zbog narušavanja ugleda OS može mu se oduzeti čin pa sankcije sežu sve do nečasnog otpusta.

'Još je uvijek rano govoriti što će se zbiti, ali ako USKOK odredi pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, što im je dosad bila praksa u drugim slučajevima, onda će predsjednik Republike, načelnik glavnog stožera, ministar obrane i predsjednica Vlade morati sjesti i dogovoriti se koja će ga osoba zamijeniti', kaže Cvrtila.