ISTRAGA I U NJEMAČKOJ

Kruljac malverzacije dogovarao s ministrom?

08.07.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Zbog preprodaje zemljišta, navodno preko jednog ministra, general Mladen Kruljac bio je predmet interesa istrage i u Njemačkoj, podsjetio je Nacional, koji je o tome pisao još početkom prošle godine, kada je Kruljac oslobođen sumnji da je sudjelovao u prijetnjama osobi s kojom je prema njegovim navodima preprodavao zemljišta

Kruljac je, prema pisanju Nacionala, postao zanimljiv Državnom odvjetništvu u Münchenu nakon što su njemu bliski ljudi prijetili likvidacijom osobi s kojom je on navodno surađivao u mutnim poslovima preprodaje zemljišta u Hrvatskoj.

Njemačka istraga o ucjeni, koja je obustavljena, uključivala je kvartet blizak Kruljcu: Ivicu Stanića zvanog Ćelo, Zdenka Jurića zvanog Cuga, izvjesnog Arelića zvanog Kiki i Ivana Dešića zvanog Deša, a premda se tada radilo o sumnjama o prijetnji smrću, Nacionalu je jedan njemački izvor ispričao mnoge interesantne stvari u kontekstu Kruljčeva današnjeg uhićenja vezano uz optužbe o malverzacijama zemljištem.

Naime, prema Nacionalovom izvoru, osoba kojoj su Ćelo, Cuga, Kiki i Deša prijetili likvidacijom dobila je policijsku zaštitu, a nakon što je njemačka policija došla do informacija o tom slučaju posve slučajno, prisluškivanjem osoba iz lokalnog kriminalnog miljea u Münchenu koje potječu s područja bivše Jugoslavije. Ta im je osoba ispričala da je Kruljca upoznala upravo i zbližila se preko spomenutog četverca iz Slavonskog Broda prije nekoliko godina. Ta se osoba proteklih godina na prilično upitan način obogatila u inozemstvu, a dio tog novca investirala je u Hrvatskoj, navodno dobrim dijelom uz Kruljčevu pomoć.

Ta ista osoba ispričala je njemačkoj policiji da je u Hrvatskoj manjim dijelom investirala i u kupnju zemljišta, i to uglavnom jeftinog državnog zemljišta po bagatelnim cijenama. Veći dio zemlje bio je kupovan od Fonda za privatizaciju, a najveći dio tih transakcija navodno je sređivao upravo Kruljac, koji je za to bio iznimno bogato nagrađivan - otprilike 300.000 eura u gotovini i najmanje sedam satova Rolex, od kojih je svaki vrijedan najmanje pet tisuća eura.

U nekim situacijama kupnju i prenamjenu zemljišta Kruljac je navodno dogovarao izravno s jednim hrvatskim ministrom, čije je ime poznato Nacionalu, ali je njihov izvor iz Njemačke inzistirao da se zbog interesa istrage to ime zasad ne objavljuje, jer se tu osobu sumnjiči da je za svoje usluge Kruljcu i njegovu donedavnom prijatelju u prenamjeni zemljišta primila oko 500 tisuća eura, a o svemu više možete pročitati u tekstu Nacionala

Nije zgorega podsjetiti na to da je Ivana Dešića Dešu, inače jednog od dvojice osumnjičenih za krvavu pljačku poslovnice Privredne banke Zagreb u Slavonskom Brodu početkom godine policija uhitila 20. svibnja nakon Dešinog bijega. Njegov je odvjetnik tada kazao da se Deša odlučio dragovoljno predati jer želi surađivati s pravosudnim organima RH, a u kontekstu današnjega Kruljčeva uhićenja ostaje upitnik je li Dešina suradnja bila prijedlog samo u smjeru pljačke ili je područje bilo šire.