TRG MARŠALA TITA U KAZALIŠNI TRG

Krug za Trg poziva na prosvjed za promjenu imena

15.05.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Krug za Trg koje se zalaže za povratak imena Kazališni trg današnjeg Trga maršala Tita najavila je danas novi, treći po redu, prosvjedni skup kojim traže preimenovanje tog trga u središtu grada

Na konferenciji za novinare pred ulazom u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Tomislav Stockinger u ime Koordinacijskog odbora inicijative naglasio je da nastavljaju tražiti preimenovanje trga, dodavši da dobijaju sve veću potporu pojedinaca i udruga. Istaknuo je da danas, na 64.-tu obljetnicu Bleiburške tragedije, započinje mimohod članova inicijative oko trga, a da će vrhunac tih događanja biti nakon izbora 6. lipnja novim okupljanjem.

Napomenuo je da se ta inicijativa bori i protiv onih koji žele 'prekrajati noviju hrvatsku povijest i tvrde da su partizanski zločini nakon Drugog svjetskog rata bili samo ekscesi pojedinaca'. 'U borbi za istinu i pravdu Krug za trg će ustrajati dok god ima gadova koji tvrde da su partizanski zločini samo ekscesi ili da se u Hudoj jami možda nalaze posmrtni ostatci poginulih u borbama', rekao je Stockinger. Na upit na koga je pri tom mislio odbio je odgovoriti.

Član Koordinacijskog odbora Kruga za trg Ante Beljo rekao je da je svrha mimohoda upozoriti da su na današnji dan 1945. godine hrvatski civili i vojnici izručeni u Austriji partizanskim postrojbama i nakon čega su nastali masovni zločini. Naglasio je da se procjenjuje da je u tim zločinima nakon Drugog svjetskog rata poginulo oko 200 do 300 tisuća ljudi te da povijesni maršal Tito osobno znao i nadgledao te zločine.

Rezolucija europskog parlamenta o Europskoj svijesti i totalitarizmu koja osuđuje političko nasilje, a izglasana 2. travnja ove godine potpuno je prešućena u našem društvu, upozorio je Beljo. Na Trgu maršala Tita okupilo se danas oko dvadesetak prosvjednika noseći transparente kojima optužuju Tita da je ratni zločinac te zahtijevaju preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg.