MJERE TEŠKE 150 MILIJUNA KUNA

Krstulović Opara zaustavio ovrhe tvrtkama i građanima, odgađa se i plaćanje računa

19.03.2020 u 13:33

Bionic
Reading

Grad Split objavio je paket od ukupno deset različitih mjera za ublažavanje negativnog efekta koronavirusa na gospodarstvo i građane, procijenjen na oko 150 milijuna kuna u iduća tri mjeseca. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara samostalno je donio osam mjera, a dodatne dvije predložit će na usvajanje Gradskom vijeću

Od današnjeg dana obustavljene su ovrhe i prisilne naplate za sve poslovne subjekte i građane, uvedena je odgoda plaćanja komunalne naknade na 90 dana (također za tvrtke i građane), cijena vrtića umanjena je za 50 posto za sve kategorije, a produženi i cjelodnevni boravak u osnovnim školama roditelji će plaćati u fiksnom iznosu od 250 kuna mjesečno, dok se participacija od 25 kuna po danu ukida.

Troškovi kamata po kreditima za obrtnike i male poduzetnike za mikro zajmove za likvidnost i COVID-19 zajmove za obrtna sredstva sufinancirat će se do maksimalno 1 posto kamate.

Gradske tvrtke Čistoća Split d.o.o. i Vodovod i kanalizacija d.o.o. na 90 dana odgađaju naplatu usluga svim fizičkim i pravnim osobama; račune će poslati, ali s rokom dospijeća na 90 dana.

Gradskom vijeću, pak, gradonačelnik će predložiti oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina za razdoblje njihovog nekorištenja, te oslobođenje plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita , te prostore kojima upravljaju 'Splitska obala' i Javna ustanova 'Sportski objekti', za razdoblje u kojemu se neće koristiti.

'Razmotrile su se te se pripremaju i dodatne mjere usmjerene kao pomoć ugroženim skupinama stanovnika, posebno prema sugrađanima starijima od 60 godina, zbog čega će biti potrebno povećati proračunsku zalihu. Unatoč činjenici da je uvedena mogućnost plaćanja komunalne naknade s odgodom od tri mjeseca, molimo građane da, s obzirom na opterećenje rashodovne strane proračuna i brojne započete gradske projekte, u skladu sa svojim mogućnostima izvršavaju svoje obveze i to plaćanjem elektronskim putem. Za podmirene navedene obveze za mjesec ožujak neće se vršiti povrat sredstava, već će se izvršiti prijeboj s budućim davanjima za razdoblje nakon ukidanja mjera', objavili su u splitskoj gradskoj upravi.

Tvrde da ne žele čekati da epidemija završi, nego se odmah bave umanjivanjem njenih posljedica na turizam i gospodarstvo u cjelini, a ovisno o razvoju situacije na vrijeme će se donijeti odluka o trajanju odgode plaćanja obveza.

  • +13
Splitski kafići u doba koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX