službeni posjet

Krstičević razgovarao sa slovačkim kolegom o predsjedanju EU-om

16.04.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Ministar obrane Damir Krstičević, koji je boravio u službenom posjetu Slovačkoj u ponedjeljak i utorak, predstavio je svom slovačkom kolegi po dužnosti obrambene prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, priopćeno je iz ministarstva

Krstičević je prvi hrvatski ministar obrane koji je nakon sedam godina posjetio Slovačku. Na sastanku sa slovačkim ministrom Petrom Gajdošem naglašena je kvaliteta suradnje u području obrane. Dvije države surađuju u NATO-u, Europskoj uniji, a sudjelovat će i u Europskoj borbenoj skupini V4 sa Češkom, Mađarskom i Poljskom.

Ministri su razgovarali o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom u prvoj polovici 2020., a Gajdoš je naglasio da je za uspješno predsjedanje ključna kvalitetna priprema s obzirom na to da je riječ o svojevrsnom ispitu za svaku novu državu članicu, stoji u priopćenju. Slovačka je predsjedala EU-om 2016. godine.

'Zahvaljujem Slovačkoj na prenošenju njezinih iskustava tijekom predsjedanja Europskom unijom koja će nam uvelike pomoći u pripremi i predsjedanju', rekao je ministar Krstičević.

Najavio je kako će prioriteti Hrvatske biti izgradnja sposobnosti i provedba obrambenih inicijativa Europske unije, jačanje suradnje Europske unije i NATO-a i transatlantske veze, kao i jačanje industrijske dimenzije obrane te zajednička sigurnosna i obrambena politika na prostoru jugoistoka Europe.

'Hrvatska i Slovačka također su zajedno u NATO-u i ovom prigodom upućujem čestitke povodom 15 godina članstva Slovačke u NATO Savezu', istaknuo je Krstičević

Ministri su naglasili kako Hrvatska i Slovačka potvrđuju svoju predanost očuvanju globalne sigurnosti svojim doprinosom u NATO misijama u Afganistanu i NATO aktivnosti Pojačane prednje prisutnosti na Baltiku, a zajedno sudjeluju i u Konceptu vodećih nacija pod vodstvom Njemačke.

'Trenutno zajedno sudjelujemo u dva PESCO projekta – Vojna mobilnost i Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama u sklopu europskih obrambenih inicijativa te time dokazujemo važnost europske vojne suradnje, uz nužnu komplementarnost s NATO-om', zaključio je hrvatski ministar.

Krstičeviće je pozvao slovačkog kolegu u uzvratni posjet Hrvatskoj te je najavio potpisivanje novog Sporazuma o obrambenoj suradnji između dviju zemalja, stoji u priopćenju.