zajednički interesi

Krstičević i portugalski ministar obrane dogovorili nastavak suradnje

06.03.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i portugalski kolega Joao Gomes Cravinha dogovorili su u petak nastavak suradnje u području vojnog obrazovanja, protupožarnih aktivnosti, ratnih mornarica i obrambene industrije, kazali su ministri nakon sastanka

Bilateralni sastanak dvojice ministara održan je u sklopu neformalnog sastanka ministara obrane Europske unije u Zagrebu na kojem su raspravljali o prioritetima u području obrane i sigurnosti Unije, obrambenoj suradnji država članica EU-a, suradnji NATO-a i Unije te o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Turskoj i Siriji.

Krstičević i Cravinha su 2019. u Lisabonu potpisali sporazum o obrambenoj suradnji.

'Danas u Zagrebu potvrđujemo dobre odnose naših zemalja. Na današnjem sastanku razgovarali smo o nastavku suradnje u području vojnog obrazovanja, protupožarnih aktivnosti, ratnih mornarica i obrambene industrije', kazao je Krstičević nakon sastanka.

Ističući da su Hrvatska i Portugal pomorske zemlje, izrazio je zadovoljstvo dogovorom o razmjeni kadeta i profesora na Studiju vojnog pomorstva.

'To je za nas ključ, želimo dijeliti znanje i iskustvo s partnerima', kazao je Krstičeveć.

Što se tiče suradnje u protupožarnim aktivnostima, ministar je kazao da je vrlo važno da se ta suradnja intenzivira kako bi obje zemlje bilje 'bolje i spremnije za sezone koje su pred nama', podsjetivši da je Hrvatska već pomagala Portugalu u slučajevima te prirodne katastrofe.

Najavio je i posjet Portugalu načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske viceadmirala Roberta Hranja koji će s načelnikom glavnog stožera portugalske vojske konkretizirati područja suradnje koja su ključna za obje zemlje.

Krstičević je dan ranije s portugalskim ministrom obišao tvrtku DOK-ING kako bi ga upoznao s proizvodima hrvatske vojne industrije.

Ministar Cravinha je potvrdio da su dvije strane identificirale područja suradnje u tri stupa - između naših ministarstava, oružanih snaga i vojne industrije.

'Radi se o obećavajućim područjima naše suradnje u budućnosti (...). Posebice smo zainteresirani za suradnju u pomorstvu', kazao je portugalski ministar.

Podsjetio je da su Hrvatska i Portugal saveznici u NATO-u i članice Europske unije te da mogu imati velike koristi 'ako se dodatno zbližimo'.

'Imamo neke zanimljive zajedničke interese, male smo zemlje i da bismo uspjeli i prosperirali u vrlo složenom svijetu moramo u to uložiti sve naše resurse', rekao je Cravinha, više puta istaknuvši da nas 'široki raspon aktivnosti koje zajedno poduzmemo može dodatno zbližiti, čime ćemo učvrstiti naše obrane'.

Ovo je prvi službeni posjet nekog portugalskog ministra obrane Hrvatskoj od 2004. Portugal će u prvoj polovici 2021. preuzeti predsjedanje Unijom.