BRANITELJ OPTIMISTIČAN

Krsnik: Odluka o Purdi za desetak dana

28.01.2011 u 15:53

Bionic
Reading

Hrvatskog branitelja Tihomira Purdu u zeničkom su zatvoru jučer posjetili njegova supruga i zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je danas izjavio da odluku Suda BiH o zahtjevu za izručenjem Srbiji očekuje 'najranije tjedan dana nakon ročišta najavljenog za 1. veljače'

'Odluka najvjerojatnije neće biti odmah donesena. Pretpostavljam da će Sudu BiH trebati najmanje tjedan dana', izjavio je za Hinu Krsnik i dodao da će se na ročištu idućeg tjedna o zahtjevu Srbije očitovati zastupnici državnog odvjetništva BiH i Purdin branitelj u BiH Josip Muselimović.

Krsnik je rekao da je Purda upoznat sa svime što se u Hrvatskoj događa nakon njegova uhićenja, ali, uvjeren u svoju nevinost, 'očekuje pozitivan ishod'.

'Vjerujemo da će Sud BiH kao i hrvatsko državno odvjetništvo utvrditi da nema nikakvog dokaza da je Purda počinio ratni zločin, za što ga se tereti', rekao je Krsnik, dodajući da Purda zahvaljuje svojim suborcima i hrvatskim braniteljima na potpori koju mu pružaju.

Rekao je kako njegov branjenik nema primjedaba na uvjete u zeničkome zatvoru u kojem ga je prvi put posjetila supruga.

Na ročištu u utorak, 1. veljače, tužiteljstvo i obrana iznijet će svoje argumente, što je sastavni dio postupka u kojemu kazneno vijeće suda BiH odlučuje o prihvatljivosti zahtjeva za izručenje osobe uhićene u BiH i za kojom traga neka druga država.

Purdin branitelj Muselimović najavio je da će na tom ročištu zatražiti odbacivanje srbijanskog zahtjeva za izručenje kao potpuno neutemljenog među ostalim i zato što se dokazi protiv Purde temelje 'na iznuđenim iskazima i na njegovu iskazu' što ga je dao dok je bio zatočenik u srbijanskome logoru.

Muselimović je istaknuo da su tako pribavljeni dokazi potpuno protuzakoniti te ne mogu biti osnova za izručenje.

Srbija je zahtjev za izručenje Tihomira Purde, kojega traži zbog navodnih ratnih zločina, dostavila Sudu BiH prošlog tjedna, zbog čega mu je 20. siječnja i produljen ekstradicijski pritvor za još 22 dana.

Purda je u pritvoru u Zenici otkako je 5. siječnja, po srbijanskoj tjeralici, uhićen na graničnome prijelazu Orašju u BiH.