GONG UPOZORAVA

'Krši se šutnja, Crkva upućuje birače na Bandića'

10.01.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Drugi krug izbora za predsjednika Rebublike Hrvatske koji je započeo jutros odvija se u skladu s propisanom procedurom, tijekom jutra nije bilo dojava o kritičnim situacijama na biralištima te se izbori za sada odvijaju u mirnoj i staloženoj atmosferi, izvijestio je GONG

Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, i nešto većem odazivu u BiH. U protekla dva dana pristigao je veliki broj dojava o kršenju izborne šutnje, mahom od strane neovisnog kandidata Milana Bandića, kao i dojava o sugeriranju glasanja za tog kandidata iz crkvenih redova.

GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10 posto biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 10 mobilnih timova, te u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švicarskoj. Do 10 sati GONG je zaprimio izvještaje sa 199 biračkih mjesta.

Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača - sjeverna Hrvatska). Primijećeno je da su birački odbori vrlo dobro educirani, no na nekim mjestima educirani su samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici.

GONG je zaprimio i manji broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi s glasanjem bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta. Ponovno je kao problem uočena činjenica da se ne organizira glasanje za birače u bolnicama, stacionarima i staračkim domovima te tim građanima nije omogućeno da glasuju, dok se primjerice redovito organizira glasanje za osobe u zatvorima ili na brodovima.

GONG već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje, slijedom kojih se može zaključiti da je izborna šutnja posebice kršena od strane kandidata Milana Bandića i to najviše na području grada Zagreba i okolice, mada je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske. Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka. Na području grada Zagreba i okolice građani su u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega. Osim što je riječ o kršenju izborne šutnje, također je riječ i o kršenju Zakona o tajnosti osobnih podataka te pozivamo Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po ovom pitanju i ispita na koji je način kandidat došao u posjed osobnih podataka građana.

Također je zaprimljena i prijava za dijeljenje letaka i slanje sms poruke za kandidata Josipovića, također na području Zagreba. Iz Samobora je zaprimljena prijava o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića.

Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata, stoji u priopćenju GONG-a.

Kako doznajemo, noćas je dobar dio Vukovara oblijepljen plakatima Milana Bandića, pri čemu su neki plakati odmah pokraj biračkih mjesta. I ovo kršenje šutnje je prijavljeno GONG-u.