TAKO JE TO U NJEMAČKOJ

Kršćanska ministrica podržala olakšice za gay parove!

09.08.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Dok većina Nijemaca podržava potpunu bračnu jednakost, stranke CDU, kancelarke Angele Merkel, i Kršćansko-socijalna unija (CSU) tome su se dosad žestoko protivile. No to bi se moglo promijeniti najnovijim istupom ministrice obitelji Kristine Schröder, inače jedne od najkonzervativnijih članica Merkeličine vlade, poznate i po čestom 'ratovanju' s feministicama, piše crol.hr

Schröder je podržala prijedlog 13 parlamentarnih zastupnika CDU-a o jednakim poreznim olakšicama. Svoju je potporu obrazložila kazavši da u civilnim zajednicama partneri 'preuzimaju dugoročnu uzajamnu odgovornost, što je posve u skladu s konzervativnim vrijednostima kakve i sama zastupa'.

Crol.hr podsjeća kako to nije prvi put da su njemački parlamentarci pokrenuli inicijativu za ukidanjem porezne nejednakosti između civilnih zajednica i vjenčanih heteroseksualnih parova. Proteklih godina to su predlagali Slobodni demokrati (FDP), Merkeličini koalicijski partneri, ali to nije polučilo rezultate baš zbog protivljenja iz redova njezinih konzervativaca.

Glasnogovornik njemačkoga ministra financija Wolfganga Schäublea, člana CDU-a, u utorak je za Süddeutsche Zeitung izjavio da se Schäuble protivi izjednačavanju poreznih olakšica. Štoviše, kazao je da bi radije pričekao da o tome odluči njemački ustavni sud. Ostao je pri svome iako su drugi članovi kabineta, uključujući ministra gospodarstva Philippa Röslera i ministricu pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (oboje iz FDP-a), spremno podržali prijedlog njegovih stranačkih kolega.

Crol. hr podsjeća i da je njemačka vlada ozakonila civilne zajednice još 2001. godine, a osam godina kasnije prava su dodatno proširena, tako da su gay parovi u svemu izjednačeni s vjenčanim heteroseksualnim parovima osim u posvajanju djece i istim poreznim olakšicama. Konkretno, nakon smrti partnera lezbijke i gayevi plaćaju porez na nasljedstvo u iznosu od 17-50 posto, dok preživjeli bračni partneri plaćaju daleko manje, 7-30 posto.

Dobra je vijest to da je prošli tjedan sud donio odluku da zaposleni u državnim službama i vojsci imaju pravo na iste obiteljske povlastice kao i njihovi heteroseksualni kolege te čak zatražio da im se sve novčane naknade isplate retroaktivno, do 2001. godine. Ipak, koplja se još uvijek lome oko posvajanja djece.

Inače, Hrvatska bi navodno trebala preuzeti njemački model civilnih partnerstava, no za to ćemo, piše crol.hr, morati pričekati kraj ove godine, kad bi na saborski dnevni red trebala doći i ta tema.