INSPEKCIJE, GDJE STE?

'Kroejša hend mejd' na Peristilu

16.10.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Sada, na kraju turističke sezone, kada se već rade bilance o uspješnosti turizma u Dalmaciji ove godine, jedan oblik pošasti još ne prestaje na splitskim i trogirskim trgovima i ulicama. Ovogodišnja najezda prodavačica stolnjaka i plahti mogla se vidjeti i ovih dana na Peristilu

Taj oblik 'turističke' ponude u Dalmaciji nismo zabilježili do ove godine, a počeo je prije pet-šest mjeseci. Prodavačice koje nose stolnjake i plahte u torbama, presreću turiste na Peristilu i Rivi u Splitu, kao i na glavnom trgu i Rivi u Trogiru. Osim uvredljive činjenice da one tu bofl-robu najniže kvalitete prezentiraju kao 'kroejšn hend mejd', posebno je iritantna agresivnost i arogantan nastup.

U ovoj priči glavni je problem nereagiranje inspekcijskih službi. U Splitu to traje već mjesecima i to značajno degradira napore svih koji rade u turizmu, jer se radi o direktnoj antipropagandi. Dok na otvorenim tribinama traju javne rasprave o predloženom Planu upravljanja povijesnom jezgrom Splita, na ulicama i trgovina svakodnevno traje pravo maltretiranje gostiju. Zaposlenici turističkih agencija, obrtnici, vlasnici kafića i prodavaonice suvenira nam kažu da su zvali inspekcijske službe i apelirali, ali uzalud.

S obzirom na broj prodavačica i organiziranost, riječ je o velikom i uhodanom poslu. Prisutni su posebno u udarnim danima kada su u luci dva do tri kruzera, može se izbrojati od 30 do 40 prodavačica na Peristilu, Dioklecijanovim podrumima i na Rivi, koje potpuno otvoreno zaustavljaju goste na svakom koraku, bez straha od inspekcije. Identična je situacija i u Trogiru. Na kraju, nameće se pitanje je zašto u Splitu ne funkcioniraju inspekcijske službe, policija i komunalni redari.

Ako se taj problem na vrijeme ne zaustavi, Splitu će se dogoditi situacija kao primjerice u Rimu, Veroni ili Veneciji, gdje ulični prodavači razglede gradova pretvaraju u neugodno iskustvo. Na potezu je Ministarstvo turizma i inspekcijske službe.