ZLOČIN U MEDAČKOM DŽEPU

Krmpotiću i Šolaji jednomjesečni pritvor

02.03.2012 u 20:08

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud odredio je poslijepodne jedomjesečni istražni zatvor Josipu Krmpotiću i Veliboru Šolaji, osumnjičenima da su počinili ratni zločin u Medačkome džepu 1993.

Branitelj Velibora Šolaje, zagrebački odvjetnik Nenad Škare rekao je novinarima da je Županijski sud prihvatio zahtjev zagrebačkoga Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO) za određivanje jednomjesečnoga istražnog zatvora Krmpotiću i Šolaji zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a odbio je taj zahtjev na osnovi teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

Krmpotićev branitelj, odvjetnik Velimir Došen rekao je kako se zbog oba razloga protivio da se njegov branjenik zadrži u istražnome zatvoru jer smatra da za to nema razloga budući da je djelo počinjeno prije 19 godina te je u tom vremenu i te kako mogao utjecati na svjedoke i kontaktirati s njima.

'Pred haaškim istražiteljima dali smo na iste okolnosti iscrpnu obranu i prije šest do sedam godina, a za taj postupak su već procesuirani određeni ljudi i on je završen', rekao je Došen

Dobrom odlukom suca zagrebačkoga Županijskog suda smatra što 'nije prihvatio istražni pritvor zbog teških okolnosti izvršenja djela jer obrana, kao i sudac, smatra da ne postoje osobito teške okolnosti koje bi tom djelu davale osobit značaj'.

Došen je rekao da se Krmpotić tereti za dva kaznena djela ratnog zločina, a zbog tajnosti postupka, nije mogao reći o čemu je riječ.

'Krmpotić je porekao sve navode protiv njega, ne osjeća se krivim i nije sudjelovao u tim radnjama', dodao je Došen.

DORH u svom priopćenju napominje (ne navodeći inicijale osumnjičenika) kako postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, a da su obojica osumnjičenika počinila po kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Nakon današnjeg ispitivanja petorice uhićenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkome džepu 1993., zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) trojicu je pustilo na slobodu. Nakon današnjeg ispitivanja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo na slobodu je pustilo, po neslužbenim informacijama, Ivana Jurkovića, Milana Tomljanovića i Božidara Pettyja.

Na području Medačkoga džepa od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim mirovnjacima, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.