RASPRAVA BEZ PITANJA

Krizni porez u petak na Ustavnom sudu

21.10.2009 u 14:16

Bionic
Reading

Na Ustavnom sudu u petak će se održati savjetodavna rasprava o Zakonu o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, kojim je uveden poseban krizni porez u javnosti nazvan harač

ZAGREB - Iz ustavnog suda, zatrpana s više od 50 tisuća zahtjeva građana za ocjenu ustavnosti toga zakona, izvijestili su da je rasprava, tijekom koje novinari neće moći postavljati pitanja, zakazana u 10 sati.

Mediji javljaju da su na ustavnom sudu gotovo zaključili rad na slučaju kriznog poreza, odnosno da su prikupili mišljenja svih strana u sporu, dobili neovisna mišljenja struke i savjetovali se s Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Savjetodavna rasprava navodno je zadnja etapa prije odluke, a na njoj bi se trebali suočiti vladini predstavnici koji se protive ukidanju kriznog poreza te suradnici predsjednika Stjepana Mesića koji je i sam u kolovozu zatražio ocjenu ustavnosti spomenuta zakona. Raspravi bi trebali nazočiti i drugi podnositelji koji prijedlozima za ocjenu ustavnosti traže ukidanje "harača", među kojima je i velik broj udruga i sindikata.

Predsjednica ustavnog suda Jasna Omejec već je najavila da će sud prijedloge svih podnositelja ujediniti i donijeti jedinstvenu odluku. Također je kazala da povrat novca, ako zakon bude proglašen protuustavnim, mogu dobiti samo građani koji su zatražili ocjenu ustavnosti, i to u odvojenu postupku na drugom sudu.

Vlada je prije desetak dana ustavnom sudu predložila da kao neosnovane odbije sve prijedloge za ocjenu ustavnosti, s obrazloženjem da je zakon donesen kako bi se, među ostalim, mogle redovito isplaćivati mirovine, plaće i socijalna davanja te izbjeglo njihovo smanjivanje.

Po prijepornom zakonu poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke plaća se do kraja iduće godine i to p stopi od dva posto na primitke u iznosima od tri do šest tisuća kuna, odnosno četiri posto na iznose iznad šest tisuća.