viškovo

Krizni eko stožer i mještani protiv spalionice na Marišćini

11.07.2019 u 22:46

Bionic
Reading

Predstavnici Kriznog eko stožera Marišćina u četvrtak su se usprotivili prijedlogu da se u radnoj zoni Marišćina omogući gradnja novih građevina za gospodarenje otpadom i odlaganje poput spalionice, a na sjednici općinskog vijeća u izmjene urbanističkog plana dodana je odredba da se spalionica ne smije graditi

Članovima eko stožera nakon konferencije za novinare, a uoči sjednice Općinskog vijeća Općine Viškovo, pridružilo se tridesetak prosvjednika, koji su zatražili od općinskih vijećnika da ne glasaju za predloženu odluku i da ne 'otvaraju vrata' spalionici, jer smatraju da se tako otvara i put za daljnju devastaciju i lošu kvalitetu života na tom području.

Eko stožer i građani Viškova: Prednost dati razvrstavanju otpada

Usprotivili su se izgradnji novih građevina i površina za odlaganje komunalnog otpada poput spalionica i energana, za koje je, kako kažu, potrebno miješano smeće te su istaknuli da prednost treba dati odvajanju sirovina iz otpada već na kućnom pragu, a naročito bio otpada.

Prema podacima iz Općine Viškovo, ta općina već dulje radi na pripremi i razvoju nove poduzetničke "Radne zona Marišćina K-2", sjeverno od postojećeg centra za gospodarenje otpadom Marišćina. U svibnju je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga za sustav poduzetničkih zona na području Urbane aglomeracije Rijeka, a projekt Općine Viškovo natječe se za sufinanciranje i važan je za daljnji gospodarski razvoj.

Kako je izjavila načelnica Viškova Sonja Udović, s obzirom na značajna financijska sredstva potrebna za izgradnju planirane infrastrukture u radnoj zoni, realizacija tako velikog projekta bez europskog sufinanciranja nije moguća, pa je općina uložila značajne napore u pripremu i prilagodbu projektne dokumentacije prema uvjetima natječaja.

Kazala je da je izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja Radne zone Marišćina predviđeno u prvom redu omogućavanje drugačijih faza realizacije prometnice i platoa, pobliže su definirane gospodarske građevine koje se smiju graditi te obuhvaćaju mogućnost realizacije planiranih građevina sustava gospodarenja otpadom - sortirnice, kompostane i centra za ponovnu uporabu. Izmjenama plana želji se omogućiti i prostor potreban za daljnje širenje i kvalitetniji rad Komunalnog društva Viškovo, kao i izgradnja poduzetničkog inkubatora.

Na sjednici je predloženo i prihvaćeno da se u tekstu odluke navede da se spalionica otpada na Marišćini ne može graditi, pa je odluka o izmjenama i dopunama plana većinom glasova prihvaćena.

  • +11
Prosvjednici blokirali ulaze u Županijsko odlagalište otpada Marišćina Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL