NEZADOVOLJNI PREUREĐENJEM

Križevčani žele povratak parkova u središte grada

31.03.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Izdavanjem knjige s dokumentacijom o sječi drveća i u središtu grada Križevčani traže vraćanje zelenog srca svom gradu. Popločani, prazni i bez zelenila, Nemčićev i Strossmayerov trg izgledaju nefunkcionalno, nedovršeno i bez imalo veze s prošlošću i križevačkim identitetom. Suprotno tome, gradonačelniku Hrgi novi izgled mnogo je ljepši od starog

Kampanja koja je nakon najave gradskih vlasti o preuređenju trgova pokrenula udruga POINT pod nazivom 'Ne križaj Križevce' nastavljena je izdavanjem istoimene knjige. Publikacija se sada dijeli građanima kao podsjetnik Križevčanima na kontroverznu obnovu Nemčićevog i Strossmayerovog trga nastalih u 19. stoljeću.

Svi dokumenti, dopisi, pisma gradskoj upravi, ministarstvima i povratni odgovori povezani s projektom preuređenja dvaju središnjih gradskih trgova prikupljeni su u knjizi tiskanoj u tisuću primjeraka. Autori iz udruge POINT u uvodu tvrde da se 'nijedan grad nije jednim potezom u tako kratkom vremenu odrekao vlastite prošlosti, topline i ljepote zelenog srca te sazidao spomenik sljepilu, uskogrudnosti i nekulturi vlastite sadašnjosti'. Gradska vlast strojevima je u roku od godine dana, od kolovoza 2008. do kraja ljeta 2009. godine, uspjela ukloniti jedan park, prostor popločiti, a u drugom parku vidno smanjiti broj zelenih biljaka.

Predsjednik udruge POINT Hrvoje Belani kaže da se obistinilo ono na što je civilno društvo ukazivalo prije početka gradnje 2008. godine. 'Postoji čitav niz nefunkcionalnosti, zapreka, pogrešaka i prepreka građanima za svakodnevno korištenje tih trgova. Neki od njih su: potpuno promašeno rješenje paviljona i opasne stepenice na Strossmayerovom trgu, nefunkcionalni vrtovi percepcije i pravokutni nizovi travnjaka, nesigurno prometovanje vozilom iz smjera juga i na raskrižju Strossmayerovog trga, zatim stepenice na istom trgu koje gotovo ulaze u dvosmjerni promet Jelačićevom ulicom i tako dalje. Igračka, odnosno vrtuljak na Nemčićevom trgu banalizira, a ne veliča, lik i djelo križevačkog izumitelja Marcela Kiepacha, ostavljen je nebezazlen rubnjak između Nemčićevog i trga A.G. Matoša, čitava ploha Nemčićevog trga visi prema istoku', navodi Belani ono što zamjera POINT, udruga koja je tijekom jednog vikenda u srpnju 2008. godine peticijom protiv tada planiranog preuređenja trgova prikupila 850 potpisa građana.

Iz knjige se vidi da se takvom preuređenju protivilo i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) jer se natječaj za rješenje uređenja trgova proveo protivno Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma. U Udruženju su istakli da ni zbivanja nakon natječaja nisu bila propisna – nije bilo izložbe natječajnih radova, kao što ni javne rasprave nisu bile zadovoljavajuće. Na jednom od skupova bivši doministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Zlatko Uzelac ustvrdio je da Križevci po tome nisu izoliran slučaj jer se u cijeloj Hrvatskoj pod maskom obnove prostora omogućava srozavanje kulturne i povijesne baštine.

Nasuprot tome, gradonačelnik Branko Hrga i danas je potpuno zadovoljan. 'Što se tiče novouređenih gradskih trgova, to je sada puno ljepše i jako sam zadovoljan novim izgledom trgova, a koliko mi je poznato, i velik broj građana ovoga grada istog je mišljenja', kratko nam je odgovorio. Hrga dodaje da publikaciju 'Ne križaj Križevce' nije imao prilike pročitati i zato je ne bi htio komentirati.