ČETVEROSTRUKI UBOJICA ROŠKER

Križevačkom monstrumu 40 godina zatvora

Bionic
Reading

Četverostruki hladnokrvni ubojica Stjepan Rošker (51) iz Križevaca nepravomoćno je u utorak osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog ubojstva članova čak triju generacija svoje rodbine te nedužnog mladića

Iako ga je sudsko vijeće Županijskog suda u Koprivnici osudilo na ukupno 118 godina, zakonski mu je ograničena maksimalna, objedinjena kazna od 40 godina. Presudu je dočekao mirno i bez ikakvih osjećaja s vidljivom međugorskom narukvicom oko zapešća desne ruke, izvijestila je Slobodna Dalmacija. Iako su došle na sud, Stjepanova kćerka Maja i supruga Đurđica nisu bile na izricanju presude.

Smanjeno ubrojiv zbog alkohola i lijekova

Uoči izricanja presude svjedočio je i psihijatrijski vještak Radomir Drobac, koji je potvrdio da je u vrijeme zločina Stjepan bio svjestan toga što radi, kao i posljedica, ali da nije mogao potpuno upravljati svojim postupcima zbog alkohola i utjecaja lijekova. Zbog toga se i radilo o smanjenoj ubrojivosti. Na presudu se očekuje žalba Roškerove braniteljice. Stjepan Rošker vrijeme do pravomoćnosti presude provest će u zatvoru. On nije htio iznositi obranu, a ranije je već bio priznao da je kriv, ali je rekao da nije ubio zbog bezobzirne osvete. Sudsko vijeće to nije prihvatilo.

Za bezobzirno ubojstvo iz osvete, zbog spora oko vinograda, i to bratića Siniše (43) dobio je 30 godina zatvora, kao i za teško ubojstvo njegove majke Đurđice (63). Najjaču poruku sudsko je vijeće poslalo osudivši Roškera na 40 godina zatvora samo za brutalno ubojstvo 13-godišnje nećakinje Jasmine, koja se zatekla u kući Roškerovih, u vrijeme kada je pijani Stjepan bio u ubilačkom pohodu. 'Tek' za klasično ubojstvo, bez osvete, kažnjen je jer je usmrtio 19-godišnjeg Tihomira Matoića, dečka jedine preživjele kćerke Sanele. Za njega je dobio 15 godina.

Također, trogodišnja kazna zatvora određena mu je i jer je držao bez dozvole pušku M-48 i streljivo, a kojom je i počinio strašna nedjela. Tom istom puškom u Sinišu je ispalio tri, u Đurđicu dva te vjerojatno po metak u Tihomira i Jasminu. Ostalo je tek nejasno je li u Tihomira ispalio dva hica, od kojih je jedan završio i u tijelu djevojčice ili je u svakoga ispalio po hitac. Naime, nakon događaja se pričalo kako je Tihomir tijelom pokušao zaštititi djevojčicu te dobio oba metka. On je preminuo istu noć u koprivničkoj Općoj bolnici, a ostali na mjestu događaja.

Stjepan je, međutim, oslobođen za pokušaj ubojstva žene ubijenog Siniše, Snježane Rošker. Predsjednica sudskog vijeća Melita Mioč-Felak pročitala je potresni iskaz jedine preživjele Snježane Rošker

Prije nego što je upucao mog muža Sinišu pogledao me i kao da mi je poručio 'Gledaj što ću napraviti.' Nakon što je pucao u njega, ponovno me pogledao i krenuo pucati na Đurđicu', prepričala je Snježanin iskaz sutkinja te dodala kako je uplašena Snježana tada pobjegla, ali i da na nju Stjepan nije uopće pucao.

S obzirom na to da se radi o teško bolesnoj osobi, Stjepanu Roškeru izrečena je i mjera dugogodišnjeg psihijatrijskog liječenja za vrijeme izvršenja kazne.