SVE MANJE NOVINA U SAD-u

Kriza tiskanih medija ugrožava demokraciju

04.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Globalna financijska kriza pogađa već posustalu američku industriju tiskanih medija, a predviđa se da će se čak 700 od ukupno 1.400 američkih novina ugasiti u idućih 10 godina, piše britanski Guardian

WASHINGTON/NEW YORK - I najugledniji američki listovi poput New York Timesa i Washington Posta u posljednjih pet godina bilježe značajan pad profita od čak 50, odnosno 25 posto.

Zbog gubitka je i tvrtka Tribune, vlasnik Los Angeles Timesa i Chicago Tribunea, u prosincu zatražila stečaj.

Tijekom prošle godine, iz sektora tiskanih medija u SAD-u je otpušteno više od 15.500 zaposlenih, a najmanje 25 redakcija stavilo je ključ u bravu. Od početka ove godine, bez posla je ostalo već 2.000 djelatnika, a ugasilo se 20 listova.

Guardian naglašava da bi se spašavanjem ove industrijske grane možda preduhitrio slom cijelog 'novinskog biznisa'. O istraživačkim novinarima, stranim dopisnicima i specijalnim izvjestiteljima ovise i svi 'alternativni' izvori informacija, koji su umnogome pridonijeli sadašnjoj krizi američkih tiskanih medija.

Novine su već dugo čuvari američkog društva. Sada je ugrožena njihova misija da pozivaju na odgovornost vladu i druge institucije koje imaju važne obveze prema društvu, čime je zapravo ugrožena i demokracija.

Američki tiskani mediji sporo su reagirali na zahtjeve 'novog digitalnog doba' te bi sada trebali usvojiti praktičnije modele organizacije rada kako bi osigurali svoj opstanak i konkurentnost, ocjenjuje Guardian.