U OČEKIVANJU ANGELE MERKEL

Kritike zbog pozdrava Gotovini, pohvale zbog EU-a

22.08.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi danas u dugo očekivani posjet Hrvatskoj te će s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor razgovarati o jačanju gospodarskih veza, situaciji u regiji i dovršetku hrvatskog puta u EU

Merkel je za HTV izjavila da će gospodarski kontakti Njemačke i Hrvatske ojačati sada kada je Hrvatska 'praktički članica EU-a'. Njemačka kancelarka je rekla da su dvije zemlje povezane i hrvatskom dijasporom koja živi u Njemačkoj, ali i činjenicom da Nijemci pozitivno govore o Hrvatskoj. Njemački mediji pišu da se Merkel želi upoznati s krizom proeuropskih snaga u svjetlu referenduma o pristupanju Europskoj uniji te u tom smislu dati podršku svojim domaćinima.

Premijerka Kosor može očekivati i kritike od svoje njemačke kolegice zbog pozdrava generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na proslavi godišnjice Oluje, piše Die Welt, ali i zbog teškoća na koje prilikom ulaganja kapitala u Hrvatsku nailaze njemački poduzetnici. Ipak, Kosor prije svega može očekivati vjetar u leđa od svoje kolegice koja je iznimno cijeni, posebno njezine napore da uvede Hrvatsku u EU i obračuna se s korupcijom, jer je prema nekim izvorima imala ključnu ulogu pri udaljavanju njezinog prethodnika Ive Sanadera s vlasti.

Dolazak Merkel u Zagreb i Beograd dugo je pripreman događaj, a stiže u trenutku kada se odnos Kosova i Srbije ponovo zaoštrio. Njemačka kancelarka će na Balkanu odaslati poruku o tome da će i nakon ulaska Hrvatske u EU svim zemljama regije ostati otvorena vrata te integracije.

'Svim zemljama zapadnog Balkana otvorili smo mogućnost da postanu članice Europske unije. To ovisi samo o tome ispunjavaju li neke zemlje te uvjete. Važno je, primjerice, da Srbija surađuje s Kosovom, Bosna i Hercegovina treba vladu, a Makedonija treba riješiti spor s Grčkom oko imena. Ako Grčka, Portugal i Irska imaju financijskih problema, zbog toga sigurno nećemo drugim zemljama oduzeti europsku perspektivu', rekla je Merkel neposredno pred dolazak u Hrvatsku za HTV.

Bit će to prvi službeni posjet Merkelove Zagrebu, u kojem je boravila i 2007. godine na samitu posvećenom suradnji s jugoistočnom Europom, i drugi službeni posjet njemačkog kancelara od hrvatske neovisnosti.

Njemačka je, nakon Italije, drugi po veličini trgovinski partner Hrvatske s ukupnim iznosom od oko 2,6 milijardi eura. Mjereći po izravnim inozemnim ulaganjima, Njemačka među inozemnim partnerima Hrvatske zauzima treće mjesto, iza Austrije i Nizozemske. Od 1993. do drugog kvartala 2010. njemačka su poduzeća uložila u Hrvatskoj više od 2,7 milijardi eura.