hrt opet na tapeti

Kritike na 'Generala' i na sjednici saborskog odbora, Goran Marić branio Vrdoljaka: To je najgledaniji film u kinima

22.01.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije većinom glasova prihvatio je Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a i o provedbi programskih načela utvrđenih Zakonom o HRT-u i ugovorom između HRT-a i Vlade. Radi se o izvješću za razdoblje 2017. godine, zbog čega se i na samoj sjednici odbora postavilo pitanje ima li smisla o tome raspravljati

Da je pitanje ima li smisla raspravljati o izvješću za 2017. godinu na sjednici Odbora za medije napomenulo je nekoliko članova, među njima i SDP-ov Nenad Stazić.

'O ovom izvješću je deplasirano raspravljati. Tko se sjeća kako je izgledao program 2017. U Sabor je poslano i izvješće za 2018., ali o njemu ne možemo raspravljati jer nemamo mišljenje Vlade. ali nije čudo da nemamo jer je izvješće s HRT-a u Sabor došlo 23.12. 2019. O tome će se vjerojatno raspraviti 2024. godine', kazao je Stazić.

Da nema smisla raspravljati o izvještaju za 2017. smatra i GLAS-ov Goran Beus Richembergh, koji je ipak imao primjedbe na recentni program HRT-a, točnije upozorio je na silne kritike na seriju 'General' Antuna Vrdoljaka, koju je financirao i HRT.

'Nisam čuo niti jednu pozitivnu kritiku na seriju General, a HRT je ulupala silne novce ljudi koji plaćaju pretplatu u taj projekt', kazao je Beus Richembergh.

Kazao je da nikad nije vidio da je HRT snimio seriju ili film o Stjepanu Radiću, Josipu Juraju Strossmayeru ili Josipu Jelačiću. 'A govorite o čuvanju nacionalnog identiteta. Na koju foru? U što trošite novac?', upitao je Beus Richembergh.

'Da li vas išta zabrinjava kad vidite u medijima da projekt nema nijednu pozitivnu recenziju? Da je to vaše privatno, koliko bi sami sebe trpili da si ne date otkaz', kazao je Beus Richembergh.

  • +7
Poznati na svečanoj premijeri filma 'General' Izvor: Pixsell / Autor: Tportal montaža/Matija Habljak

Replicirao mu je predsjeednik odbora HDZ-ov Goran Marić kazavši da se on ne bi usudio davati kriterije kvalitetnog i najkvalitetnijeg programa. 'Kažete da General nema pozitivnih kritika, a opet je najgledaniji film u hrvatskim kinima', kazao je Marić.

Povezao je i to s osobnim iskustvom jedne predstave koju je, kaže, gledao sedam puta jer mu je bila fantastična, a kada je pretočena na filmsko platno, film mu je bio negledljiv. Iako Marić nije želio reći o kojoj se predstavi, tj filmu radi, nezavisni zastupnik Bojan Glavašević pogodio je da se radi o 'Što je muškarac bez brkova'.

Mostov Nikola Grmoja spomenuo je i koregulacijske sporazume između HRT-a i nezavisnih producenata, prema kojima prema njegovim informacijama HRT daje čak 90 posto sredstava za snimanje serije ili filma, a dobiva pravo prikazivanja samo sedam godina. 'to je izvor korupcije i time se nanosi šteta HRt-u', kazao je.

Zatražio je da se izračuna koliko je puta i u kojoj minutaži u glavnim informativnim emisijama poput Dnevnika, Teme dana i Otvorenog gostovao netko iz redova oporbe, a koliko iz redova vladajućih. Jednako tako pitao je i može li u informativnim emsijima gostovati itko osim Pere Maldinija i Ivice Relkovića, koje je nazvao 'pretplaćenim analitičarima komentatorima'.