puno povijesnih rupa

Kritike izvješća austrijskih slobodnjaka o odnosu s radikalnom desnicom

06.08.2019 u 23:10

Bionic
Reading

Slobodnjačka stranka Austrije (FPOe) naišla je u utorak na oštre kritike na račun svog izvješća o kontaktima stranke s neonacističkom scenom, a pritom se najviše kritizira pokušaj stranke da sakrije svoje kontakte s radikalnom desnicom

„Izvješće je puno povijesnih rupa i više skriva nego pokazuje. To počinje sa svjesnim prešućivanjem dokazanih veza stranke s krugovima koji negiraju holokaust i s neonacistima, kao i s grupacijama koje stoje pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka“, rekao je Alexander Pollak iz nevladine organizacije SOS Sugrađanin.

I donedavni koalicijski partner FPOe-a, Narodna stranka Austrije (OeVP), kritizirala je slobodnjake poručivši im da „nauče iz povijesti“.

„Nije dovoljno se samo suočavati s prošlošću, nego se treba suočiti i s problemima iz sadašnjosti“, rekao je zastupnik OeVP-a Martin Engelberg.

Socijaldemokrati su izvješće FPOe-a o povezanosti stranke s desnicom nazvali „sramotnim izbjegavanjem istine“.

FPOe je u ponedjeljak navečer objavio sažetak znanstvenog rada kojim se stranka htjela suočiti sa svojom prošlošću i kontaktima s nacionalsocijalizmom. Povod sastavljanju znanstvenog rada, koji je naručen prošle godine, bile su učestale optužbe na račun stranke da stoji u prisnim kontaktima s ekstremno desnim krugovima u Austriji.

U sažetku izvješća se spominje kako je određen broj bivših aktivnih nacionalsocijalista bio aktivan u radu stranke. U izvješću se isto tako spominje da se stranka u prošlosti zalagala za blaže mjere protiv osoba koje su surađivale s nacionalsocijalističkim režimom tijekom Drugog svjetskog rata.

Povjesničari su kritizirali izvješće FPOe-a tvrdeći da ono ne udovoljava znanstvenim standardima.

„Ovo izvješće ne udovoljava znanstvenom formatu jednog povjesničarskog izvješća“, rekla je Heidemarie Uhl s Akademije znanosti u Beču za agenciju APA.

Oliver Rathkolb sa Sveučilišta u Beču je kritizirao činjenicu da se na popisu autora izvješća nalaze i brojni dužnosnici stranke.

„To sa znanošću nema nikakve veze“, rekao je Rathkolb.

Stranka FPOe je do lipnja bila manji partner u narodnjačko-slobodnjačkoj stranci bivšeg kancelara Sebastiana Kurza, ali se nakon korupcijskog skandala, u središtu kojeg je stajao bivši predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Christian Strache, vlada raspala.