PODIŽU SE ZEČJI NASIPI

Kritično kod Valpova - rijeka Vučica raste

06.06.2010 u 23:53

Bionic
Reading

Rijeka Vučica u nedjelju je dosegla povijesno najviši vodostaj od 870 centimetara i poplavila dio Ladimirevaca, nedaleko od Valpova. Voda se prelila u poljoprivredne kanale i ušla u nekoliko kuća. Plavljenjem je izravno ugroženo još 10 do 15 obiteljskih kuća u nižem predjelu naselja, a iz poplavljenog područja voda se ispumpava natrag u Vučicu

'Snažnom crpkom srušili smo razinu vode u selu na pola metra jer bi bez ispumpavanja voda narasla za još barem pola metra i ugrozila veći broj kuća', kaže Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek. Spriječeno je i plavljenje ceste prema Valpovačkoj Satnici na kojoj se u četvrtak zbog obilnih kiša urušio most.

Na terenu su na podizanju zečjih nasipa angažirana dobrovoljna vatrogasna društva, Hrvatskih voda, mještani i županijskih Stožer za zaštitu i spašavanje, koji će cijelu noć osiguravati prolazak vrha vodnog vala pored Ladimirevaca. Od utorka na području sela u nasipe je ugrađeno 10 tisuća vreća s pijeskom.

Nedjeljno sunčano vrijeme u Osječko-baranjskoj županiji omogućilo je rad mehanizacijom na podizanju novog nasipa u Batini na Dunavu u Baranji. Dunav je dosegao 600 centimetara, a u sljedećih tjedan dana očekuje se porast do 750 centimetara, nakon čega bi, prema procjenama Hrvatskih voda, vodostaj trebao padati sljedećih pet dana.

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, na osječkom području ne očekuju se nove padaline. Sunčano vrijeme predstojeći tjedan olakšat će obranu od poplava jer kiša neće doprinositi porastu pritoka Drave i Dunava.