ŠOKANTNO SUČELJAVANJE

Kritični izbori: Najopasniju poruku Trump je uputio na samom kraju TV dvoboja

30.09.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Na kraju prve predizborne TV debate američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova protukandidata Joea Bidena moderator Chris Wallace postavio je ključno pitanje: Zbog ovogodišnjeg dopisnog glasanja izgledno je da se na kraju izbornog dana neće sa sigurnošću znati tko je izabrani predsjednik - što će kandidati tada učiniti?

U osam saveznih država pravila su takva da izborne komisije ne smiju unaprijed procesuirati glasove pristigle poštom. Omotnice će se otvarati tek na izborni dan, a očekuje se da će na ovim izborima zbog koronavirusa milijuni birača pribjeći dopisnom glasanju. Stoga nije sigurno da će se pobjednik znati odmah nakon izbora.

'Mogli bi proteći dani i tjedni...', započeo je Wallace - Trump je dometnuo: 'Mogli bi biti mjeseci' - 'dok ne doznamo tko je novi predsjednik', završio je rečenicu moderator.

  • +19
Trump vs. Biden Izvor: Profimedia / Autor: olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

'Hoćete li pozvati vaše pristaše da ostanu mirni u tom razdoblju, da se ne upuštaju ni u kakve građanske nerede? Hoćete li se obvezati večeras da nećete proglasiti pobjedu do konačnih i neovisno potvrđenih rezultata izbora', glasilo je pitanje.

Prvi je odgovorio Trump.

'Pozivam svoje birače da odu na birališta i veoma pažljivo promatraju što se događa. To se mora dogoditi i pozivam ih da to učine', rekao je predsjednik. Spomenuo je da je jednoj grupi danas uskraćeno pravo da promatraju što se događa u Philadelphiji, u kojoj je započela predaja dopisnih glasova.

'Loše stvari se događaju u Philadelphiji. Pozivam svoje ljude... Nadam se da će izbori biti pošteni, u tom slučaju sam 100 posto iza toga, ali vidim li da se manipulira desecima tisuća glasova, ne mogu pristati na to jer to bi bila izborna prijevara. Govorimo o 80 milijuna poslanih izbornih listića, a ti ljudi nisu opremljeni da to procesuiraju. Kao drugo, oni varaju. Hej, prije tri dana našli su listiće u košu za otpatke i na svima je pisalo da su to vojni izborni listići. Na svima je pisalo Trump. Mislite li da je to dobro?', kazao je predsjednik.

Bidenu je potom postavljeno isto pitanje o pristašama i obećanju da neće preuranjeno proglasiti pobjedu.

'Da. Radi se o ovome: prebrojat ćemo glasove. U nekim državama, kao što ste rekli, omotnice ne smiju biti otvorene do izbornog dana. A budu li se brojile u tisućama, trebat će vremena za to. Usput budi rečeno, naša vojska glasa dopisno još od Američkog građanskog rata. Zašto za njih to nije predstavljalo prijevaru? Riječ je o istom procesu. Iskrenom. Nitko dosad nije utvrdio prijevaru u dopisnom glasanju', poručio je Biden, na što je Trump odgovorio da je to već ustanovljeno.

'Pogledajte slučaj Carolyn Maloney. Oni nemaju pojma što se dogodilo', rekao je Trump.

Biden je potom dovršio svoj odgovor.

'On nema pojma o čemu govori. Ja ću prihvatiti (rezultate izbora), a i on će. Znate zašto? Jednom kad se proglasi pobjednik, nakon izbrojenih svih glasova, to će biti kraj. Budem li to ja, u redu. Ne budem li, podržat ću ishod. Bit ću predsjednik, ne samo demokrata, nego i republikanaca', zaključio je Biden.

Trump je pokušao još nešto reći, ali ga je moderator prekinuo i priveo debatu kraju.

Inače, novi direktor Američke pošte (USPS), republikanac i dugogodišnji donator Republikanske stranke Luis DeJoy obećao je u kolovozu da će ta tvrtka dostaviti svaki glas na vrijeme za brojanje.

Prethodno, iz USPS-a su upozorili da bi milijuni glasova mogli stići prekasno da bi se ubrojili u konačne rezultate izbora. DeJoy je stoga pozvan na saslušanje u Kongres te je promijenio svoj stav. 'Godinama glasam dopisno. Pošta će dostaviti svaki glas i procesuirati ga na vrijeme', kazao je.

Trump se ranije usprotivio zahtjevu demokrata za dodatnim financiranjem pošte jer vjeruje da se dopisnim glasovima može manipulirati.

Na prošlim predsjedničkim izborima 2016. dopisni glasovi činili su 23,6 posto ukupnih glasova, dok je na onima 2008. postotak iznosio 19,2, stoji u podacima Američkog povjerenstva za pomoć u organizaciji izbora, a prenosi agencija Reuters. Interes je ove godine jako porastao jer se birači boje gužvi na biralištima zbog pandemije koronavirusa.

TV debata Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube