ČESTITKA KARDINALA BOZANIĆA:

'Krist je Bog života, unatoč industriji smrti'

07.04.2012 u 18:20

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je danas u uskrsnoj čestitki da je Krist Bog života, unatoč industriji smrti, da je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti

Kazavši da je bliz s onima, koji se, unatoč mnogim nesigurnostima i pitanjima, žrtvuju u odgoju i obrazovanju, poručio je: 'Pozvani ste pratiti djecu i mlade pružajući im sredstva da lakše rastu i sazrijevaju s pogledom na Boga Života. Ne mislim pritom samo na škole i visoka učilišta, na znanost i kulturu, nego na osobit način na obitelji, svećenike i odgojitelje'.

U uskrsnoj čestitki upućenoj posredstvom elektroničkih medija, zagrebački nadbiskup poručio je neka riječ ove uskrsne čestitke odjekne i u nosivim institucijama hrvatskoga društva i u srcima najodgovornijih za postavljanje i čuvanje temelja pravednosti, zajedništva i solidarnosti u Hrvatskoj.

Kazavši da je Krist po svojem uskrsnuću postao temelj i graditelj života, kao i povijesti čovječanstva, istaknuo je: 'On je kamen što ga mi graditelji ljudskoga društva često odbacujemo, a Bog ga je postavio kao zaglavni, ključni kamen, koji drži cijelu građevinu. Koliko god naprezali snage i trudili se ostvarivati nove zamisli, bez Boga ćemo se trajno susretati sa svojom nemoći da damo odgovor na pitanja koja se gomilaju oko nas i koja se rađaju u nama', naglasio je kardinal Bozanić, poručivši da je uskrsli Isus dohvatljiv samo u osobnome susretu i u prihvaćanju Božje riječi.

'Uskrsli dolazi k nama sa svojim Duhom, svojom snagom, svojim svjetlom, svojom jasnoćom, svojom životnošću. On je Bog prisutni i živi. On je naš prijatelj. On je Bog prisutni unatoč sveprisutnoj buci glasnika smrti koji u današnje vrijeme žele zatrti nadu i uništiti vjeru u to da je svaki čovjek dijete Božje i kao takav pozvan na vječni život koji počinje već na ovoj zemlji. On je Bog živi i Bog života, unatoč industriji smrti koja pod maskom borbe za ljudska prava, ozakonjuje i opravdava uništavanje ljudskoga života na samom njegovom početku. On je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti', navodi se, uz ostalo, u uskrsnoj čestitki kardinala Bozanića.

'Uskrs je radostan u svojoj otajstvenosti koja pokazuje neizrecivost bogatstva u siromaštvu koje nosi svaki čovjek. Stoga, moje su misli i molitve poglavito uz one koji su najprisnije združeni Kristu Patniku. Mislim na bolesne i starije koji teško podnose križ nemoći i teret godina; na tužne kojima je smrt oduzela zemaljsku blizinu najdražih; na one kojima je narušeno povjerenje u ljude i poljuljana nada; i na sve one koji ne vide smisao svoga križa i patnje', rekao je kardinal poručivši: Imajte snage pogledati na Kristov križ, da biste vidjeli Isusa koji je došao radi vaše muke.

'Bliz sam Vama koji se, unatoč mnogim nesigurnostima i pitanjima, žrtvujete u odgoju i obrazovanju. Pozvani ste pratiti djecu i mlade pružajući im sredstva da lakše rastu i sazrijevaju s pogledom na Boga Života. Ne mislim pritom samo na škole i visoka učilišta, na znanost i kulturu, nego na osobit način na obitelji, svećenike i odgojitelje', poručio je.

Zaželjevši sretan Uskrs mladima, kardinal je rekao da s udivljenjem gleda njihovo sve snažnije traženje Boga te sve primjetniju privrženost Crkvi. 'Ne bojte se težiti prema zreloj vjeri, a potičite na dobro i one koji se ne usude približiti Isusu i vidjeti da je njegov grob prazan'.

Kardinal Bozanić je zaželio je svim vjernicima koji ispovijedaju vjeru u Isusovo uskrsnuće blagoslovljen Uskrs te sretan Uskrs svim ljudima dobre volje koji iskreno traže svjetlo na putu svoga života.