PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Kriminalna pretvorba bacila stigmu na poduzetnike'

01.09.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović smatra da u našoj zemlji prevladava loša poduzetnička klima koju je nužno promijeniti kako bi se izašlo iz ekonomske krize

'Nije lako biti poduzetnik', misli šef države. Sasvim sigurno ono što se dogodilo u vrijeme pretvorbe i privatizacije, objašnjava on, neosnovano je bacilo stigmu na one koji nisu sudjelovali u privatizacijskom kriminalu.

'Cijela ta pretvorba i privatizacija nanijela ne samo ekonomsku nego i moralnu štetu jer je stvorila i doprinijela jednoj lošoj klimi i odnosu prema biznisu i poduzetništvu', rekao je Josipović. On smatra da se takav odnos treba ispravljati. 'Mislim da je svima jasno da gospodarstvo može naprijed samo ako bude investicija i ako se budu otvarala nova radna mjesta i ako poduzetnici budu činili ono radi čega ih i zovemo poduzetnicima', istaknuo je predsjednik.

Država, nastavlja on, mora učiniti sve da ta poduzetnička klima bude motivirajuća. Vrlo često se u Hrvatskoj konfrontiraju interesi poduzetnika i prava radnika na način koji je isključiv.

'Ja mislim da to nije tako. Mislim da korektan odnos prema radnicima samo afirmira tvrtku. Pogledajte ponajbolje tvrtke. One su poznate i po dobrom odnosu prema zaposlenicima', ukazao je predsjednik. On se zalaže da se maksimalno potakne poduzetništvo te da se onim poduzetnicima koji otvaraju radna mjesta oda i određeno društveno priznanje.

'Mi smo sada u vremenu kada će nam biti potrebno svako radno mjesto. Kad govorimo o poduzetništvu moramo znati da je to temelj izlaska iz krize', rekao je Josipović. S druge strane, poručio je prvi čovjek države, poduzetnici moraju cijeniti kvalitetu rada i napore koje čine radnici jer bez njih nema posla, a država se mora potruditi da njeni zaposlenici, državni službenici i namještenici, budu servis i građanima i poduzetnicima. 'Apeliram još jednom da se sve procedure koje su vezane za dozvole i dokumentaciju za posao maksimalno pojednostave i skrate', poručio je predsjednik.

On je ovom prigodom i podržao putovanje premijerke Kosor u Libiju. 'Mislim da su koji put nedovoljno razdvajali političke od nekih gospodarskih interesa. To je dobra prilika da se ostvare dobre gospodarske veze i da se otvore poslovi. Znamo da su hrvatske tvrtke za vrijeme bivše Jugoslavije dobro radile i mislim da je vrijeme da se tamo vratimo', smatra predsjednik.