FABER ISTAKNUO

'Kriminalna djela među mladima se prešućuju'

04.06.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Hrvatski su tinejdžeri u vrhu Europe po konzumaciji duhanskih proizvoda, alkohola te lakih droga, dok stopa kriminaliteta među mladima iznosi svega 20 posto. Prema glavnom ravnatelju policije Vladimiru Faberu, mi smo prema stopi kriminaliteta još uvijek ispod prosjeka Europske unije, ali najviše zato što se kriminalna djela među mladima, posebice ona lakše prirode - ne prijavljuju

Kada se promatra nasilje u mladih, oni su najskloniji zlostavljanju svojih vršnjaka te krađama, u prvom redu mobitela i ostalih vrijednosti koje nađu u osoba koje fizički i psihički teroriziraju, istaknuo je Faber, izvještava Večernji list.

Poticaj nasilnom ponašanju uvelike ima i nelegalna prodaja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića mladima, a to bi sve trebao promijeniti danas predstavljeni program aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima koji će se idući tjedan naći na dnevnom redu sjednice Vlade.

Jadranka Kosor otkrila je da Vlada ima za cilj ostvariti nultu stopu nasilja među mladima u školama i u obiteljima.

'U mjerama za suzbijanje nasilja među mladima policija neće ići s represivnim mjerama, već će se djelovati u edukativnom i preventivnom pravcu', istaknula je Kosor. Tomu bi trebalo pridonijeti Odjel za prevenciju kriminaliteta, koji bi se prvi put u povijesti trebao osnovati u svih 20 policijskih uprava.

Kao primjer problematičnog okupljališta mladih Faber je naveo zagrebački park Ribnjak u kojem su se u posljednje dvije godine dogodila tri ubojstva, a kontinuirano se konzumiraju droge i alkohol. 'Ovaj problem policija ne može riješiti sama. Ovdje se moraju uključiti grad koji će uvesti bolju rasvjetu, inspekcije koje će pratiti prodaju alkohola, a policija dati ophodnje koje će pratiti što se događa u tom parku', istaknuo je Faber.

Vlada će preporučiti jedinicama lokalne samouprave da se detektiraju mjesta koja generiraju nasilje poput noćnih klubova ili diskoklubova u cilju smanjenja nasilja. Tražit će se osnivanje na lokalnoj razini Savjeta za mlade te uputiti preporuka gradovima za osnivanje i razvoj Vijeća za prevenciju, koja će okupljati sve one koji imaju bilo što za reći o nasilju među mladima u toj sredini radi zajedničkog rješavanja problema.

Za sve mjere koje program predviđa uvedeni su i rokovi do kada se moraju provesti. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, kao novi zakon, naći će se na sjednici Vlade već u ponedjeljak, a prema procjeni potpredsjednice Vlade puno će bolje štititi žrtve nasilja.