U TIJEKU RAZMINIRAVANJE

Kriju li se u šumi kraj Vukovara žrtve rata?

24.09.2010 u 20:24

Bionic
Reading

Kad za nekoliko dana pirotehničari završe razminiranje šume Đergaj, locirane na izlazu iz Vukovara prema Vinkovcima, bit će poznato hoće li se obistiniti slutnje po kojima i taj šumski predjel krije posmrtne ostatke žrtava iz Domovinskog rata

Još u petak pojavile su se glasine da su prilikom razminiranja već pronađene ljudske kosti, no to nitko iz službenih izvora nije mogao potvrditi, pa se čeka okončanje posla pirotehničara da bi se moglo znati o čemu se radi. Iz Uprave za zatočene i nestale je, doduše, potvrđeno kako su oni naručitelji radova na uklanjanju mina u šumi Đergaj da bi se i na tom području mogla obaviti probna iskapanja te moguće ekshumacije, no ni oni nisu imali odgovor na pitanje jesu li, možda, pronađeni ljudski ostaci.

'Pirotehničarima je preporučeno da, kao što im je to bila i do sada praksa, sve posmrtne ostatke, ako ih pronađu, zaštite i obilježe. Tek kad završe posao i šumu učine sigurnom, moći ćemo ući i provjeriti navode Vukovaraca', rekao je novinarima Ivan Grujić, pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Grujić nije mogao potvrditi eventualni pronalazak ljudskih ostataka u Đergaju.

Ako se dojave pokažu točnima, ekipe za ekshumacije izuzet će posmrtne ostatke i poslati ih na patologiju vukovarske bolnice da se utvrdi njihova starost i potječu li, eventualno, iz Domovinskog rata. Tek tada će se krenuti u traženje pojedinačnih ili masovnih grobnica ratnih žrtava te njihova ekshumacija.