SJEDNICU OBILJEŽIO INCIDENT

'Kretenu jedan mali, pogledaj se kakav si!'

29.11.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Gradska skupština oštro se obrušila na prijedlog zagrebačkog proračuna za 2012. godinu, zacrtanog na 6,65 milijardi kuna, koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić. Zastupnici su na račun prijedloga izrekli niz primjedbi i proračun je vraćen na doradu i odluka o njegovu (ne)prihvaćenju bit će donesena sredinom prosinca

Raspravu o strateškom gradskom dokumentu obilježio je incident nakon izlaganja zastupnika SDP-a Dana Špicera. Njemu je nakon silaska s govornice pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo i promet Davor Jelavić navodno dobacio 'Kretenu jedan mali, pogledaj se kakav si'.

Izrečeno je Špicer prijavio predsjedniku Skupštine Borisu Špremu koji je prisutne zamolio za spuštanje tenzija i zatražio da se kulturno ponašaju.

Jelavića je očito iznervirao Špicerov nastup u kojem nije štedio gradonačelnika Milana Bandića čiji je prijedlog proračuna nazvao obračunom s građanima.

'Ovo nije proračun. Ovo je obračun gradonačelnika s građanima. U ovom proračunu nema plana, ni vizije ni zdravog razuma. Zagreb se do sada ponosio ulaganjem u kulturu, sport, socijalu, poduzetništvo i gospodarstvo. Onaj koji se predstavljao kao njihov zaštitnik sada njima uzima najviše. Reže se na socijali, prijevozu za invalide, skrbi za osobe s invaliditetom, dodacima za mirovine, 33 posto je manje za kulturu, 14 posto manje za gospodarstvo, a 13 posto manje za obrtništvo i poduzetništvo.

Povećavaju se izdaci za stručnu službu gradonačelnika i Ured gradonačelnika. Gradonačelnik kao jedini predlagatelj napustio je brod koji tone i na kojem je sam izbušio rupe. On pokušava pobjeći već drugi put. Prvi put pokušao je otići na Pantovčak, a sada na Markov trg. No hoće li uspjeti, tek ćemo vidjeti. Možda bi bilo najbolje da Proračun proširimo i na stavku 'proširenje zatvora u Remetincu'', kazao je Špicer nakon čega ga je Jelavić nazvao kretenom.

Iako Špicer nije bio jedini oštar spram predloženog proračuna gradonačelnik Bandić sve je na miru odslušao da bi se potom vrlo pomirljivim tonom obratio zastupnicima.

'Nemam želju replicirati. Prihodi su nam manji i moramo se pozabaviti rashodonom stranom. Idemo vidjeti što se može napraviti na svim područjima na kojima se štedi. Finim brušenjem se može puno toga popraviti. Ako se raziđemo neko će drugi to napraviti, ali nemojmo zapinjati na uvjetno rečeno malim stvarima', kazao je Bandić

Gradski ministar finacija Slavko Kojić kaže kako je 'bilo iluzorno očekivati da će proračun biti prihvaćen u prvom čitanju'.

Uz niz primjedbi, među kojima je i ne uvršatavanje odluke Skupštine o naplati vrtića, proračun je poslan na doradu. Hoće li Bandić primjedbe uvažiti ostaje tek za vidjeti. Ukoliko Skupština odbije proračun uslijedit će privremeno financiranje za prvi kvartal 2012. godine do kraja kojeg, ako se proračun ne usvoji, slijedi raspuštanje Skupštine i izbori za istu.

Paralelno s tim moglo bi se dogoditi da SDP, ako pobjedi na parlamentarnim izborima, promijeni Zakon o referendumu, i krene u Bandićevo rušenje pa bi se u konačnici dogodilo da u 2012. godini Zagrepčani dva ili tri puta, ovisno ako izbori za gradonačelnika budu imali dva kruga, izađu pred glasačke kutije.