oštre riječi

Krešo Beljak splitskog suca koji je odlučivao u slučaju Kristiana Vukasovića usporedio s Hitlerom

20.09.2019 u 11:14

Bionic
Reading

Nakon što je prije neki dan na aktualnom prijepodnevu predsjednik HSS-a Krešo Beljak uputio kritike na hrvatsko sudstvo ponovio je teške riječi i na press konferenciji

Beljak je na aktualcu upitao premijera Andreja Plenkovića što misli poduzeti kako bi se sankcionirali hrvatski suci koji su posljednjih mjeseci predmet kritika.

'Hrvatsko sudstvo svakodnevno proizvodi situacije koje nisu na čast hrvatskoj državi. To nas ne vodi nikamo', kazao je Beljak na press konferenciji u Saboru.

Šef HSS-a obećao je da će, ako njegova stranka bude u poziciji odlučivanja, 'prvo krenuti u dobro provjetravanje sudstva'.

Govoreći o sudstvu, Beljak se prisjetio i konkretnog primjera, odnosno suca koji je odlučivao u slučaju Kristiana Vukasovića, podsjetimo, preminulog u pritvoru u Bilicama.

'Taj sudac je gotovo napravio ubojstvo iz nehaja poslavši mentalno-retardiranu osobu u zatvor umjesto u bolnicu. Taj sudac više ne može donositi presude. Niti jedan narod nije zaslužio da ima suce koji će procesuirati i u kazneni sustav trpati ljude koji su za bolnicu. To je zadnji radio Adolf Hitler, koliko znam. Taj sudac ima ime i prezime i mora biti procesuiran', poručio je Beljak, dodavši da trebaju odgovarati i drugi koji tako presuđuju.

Osvrnuo se i na ministra Marka Pavića i mirovinsku reformu. Kaže kako je Pavić potrošio osam milijuna kuna za kampanju u kojoj je uvjeravao da je mirovinska reforma dobra, a sada je Vlada ipak povukla te ideje i prihvatit će zahtjeve sindikata. 'Novac za kampanju uzaludno je potrošen i netko mora odgovarati za to. Pavić mora podnijeti ostavku', poručio je Beljak.

HSS-ovci su spomenuli i sektor poljoprivrede, pri čemu je Davor Vlaović zatražio da se što prije raspravlja o njihovoj interpelaciji o zemljišnoj politici.

  • +4
Press konferencija HSS-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan za komentar nove runde porezne reforme, Beljak je oštro odgovorio: 'Nije to nikakva reforma, nego mijenjanje poreznih stupaca na štetu lokalne uprave. Već sam prije rekao da Zdravko Marić nije nikakav političar nego je računovođa. Hrvatska od ovakve reforme dugoročno neće imati koristi.'

Osvrnuo se i na najavljeni prosvjed u Vukovaru. 'Društvo koje živi u prošlosti nema nikakvu budućnost. Dok je HDZ na vlasti, Hrvatska nema perspektivu', dodao je.

Nije želio komentirati sukobe u HDZ-u, koje je nazvao 'uhljebničkom sektom'.

Na press konferenciji bila je i potpredsjednica HSS-a Ana-Marija Petin, koja je prije nekoliko mjeseci javno kritizirala Beljaka. Na pitanje jesu li izgladili odnose, Beljak je kazao da između njih dvoje nije ni bilo svađe. 'Sve svađe su bile orkestrirane od strane HDZ-a', zaključio je Beljak.