inicijativa 16+1

Plenković: Ovo je prekretnica; Li Keqiang: Kad radimo u Europi, poštujemo pravila koja tu vrijede

12.04.2019 u 09:29

Bionic
Reading

Najmanje četrnaest premijera zemalja istočne i srednje Europe sudjeluje na summitu inicijative 16+1 koja se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku. Hrvatska je potpisala sedam ugovora o suradnji s kineskim tvrtkama. Mnogo je dogovora i pregovora. Na summitu se govori o mogućim kineskim investicijama u Uljanik i nizinsku prugu Rijeka-Zagreb. Summitu se neočekivano priključio i grčki premijer Aleksis Cipras čija će zemlja od iduće godine biti punopravna članica inicijative

13:21 Kineski premijer Li Keqiang je kazao da je ovo bio uspješan sastanak te se zahvalio domaćinima, Vladi, građanima Dubrovnika i Hrvatske. Keqiang smatra da je ovaj format koristan dodatak dijalogu između Kine i Europske unije.

Kazao je da je cilj inicijative 16+1 pomoći kompanijama iz srednje i istočne Europe razumijeti zakone i kineska pravila poslovanja pa tako i obratno da Kinezi bolje razumiju načine poslovanja i pravila koja vrijede u Europi. Istaknuo je da kada rade u Europi poštuju pravila koja tu vrijede te da Kina poštuja pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

'Vjerujem da će napori doprinijeti razvoju slobodne trgovine kao i približiti Kinu Europi', kazao je Keqiang najavivši da će idući put Kina biti domaćinom ovoga skupa.

Više u tekstu: Li: Summit 17+1 pokazuje da smo za slobodnu trgovinu

13:16 U izjavu za novinare premijer Andrej Plenković je izrazio uvjerenje da će ovaj sastanak biti prekretnica u unaprjeđenju bilateralnih odnosa s Kinom kao i odnosa unutar formata 16+1. Podsjetio je da se sastanak održava u Dubrovniku koji je imao važnu trgovačku ulogu u prošlosti, a koji se nalazi nedaleko od Korčule, s koje porijeklo vuče jedan veliki čovjek, Marko Polo, koji je bio preteča projekta 'Jedan put, jedan pojas'.

Plenković je rekao kako je Hrvatska tijekom ovog summita potpisala desetak sporazuma, a u taj broj nisu uključeni brojni sporazumi koje je potpisao privatni sektor. Naglasio je da ga osobito raduje izgradnja lučke i željezničke infrastrukture koja će uslijediti.

'Konsenzusom smo usvojili smjernice na kojima zemlje Srednje i Jugoistočne Europe i Kine žele graditi bolju povezanost s Kinom', kazao je Plenković. Format se pokazao kao ploda i sustavan, smatra Plenković, jer daje više nego koristan format pa i u kontekstu dijaloga Europe i Kine.

13:11 Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom.

Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost 'domaćeg terena'. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed, istaknuo je Burilović.

13:10 'Za Hrvatsku je suradnja s Kinom iznimno važna. Riječ je o vodećem svjetskom gospodarstvu. S Kinom Hrvatska ima tradicionalno dobre političke odnose, a gospodarski se sve više intenziviraju', rekao je ministar Oleg Butković.

13:09 "Osim infrastrukturnih projekata, dobru perspektivu najavljuju projekti u energetskom sektoru te ulaganja u turizmu, automobilskoj i elektroindustriji te brojni manji, ali ne manje značajni projekti. Nova ulaganja su ključ tih aktivnosti", izjavio je ministar Darko Horvat u Dubrovniku.

Šire u tekstu: Horvat: Kineska poslovna strategija komplementarna hrvatskim interesima

12:40 Neformalno druženje premijera u Dubrovniku

Za 12:30 sati predviđena je svečanost potpisivanja bilateralnih sporazuma i potom otkrivanje plakete 'Global Partnership Center', simbola platforme za suradnju uspostavljene na 7. sastanku na vrhu 16+1 u Sofji 2018. godine Plaketu otkrivaju: Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Li Keqiang, predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine i Bojko Borisov, predsjednik Vlade Republike Bugarske. Potom su predviđene izjave Plewnkovića i Kequianga.

11:48 Još su memorandum razumijevanja potpisali su zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje s kineskom tvrtkom za ceste i tarnsport, koji se tiče razmjene znanja. Tvrtka HŽ Infrastruktura i kineska tvrtka za ceste i mostove potpisali su sporazum koji se odnosi na izgradnju pojedinih dionica na pruzi između Rijeke i Zagreba. Potpisan je i memorandum za zajedničko razvijanje obnovljivih izvora energije i smanjenje stakleničkih plinova. Memorandum s Kinezima potpisala je i vlasnica tvrtke Metamorfoza koja bi otvorila Muzej iluzija u Kini.

Više u tekstu: Potpisano sedam ugovora o suradnji s kineskim tvrtkama

  • +15
Plenarna sjednica 8. sastanka predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

11:42 Dok traje summit zemalja istočne i srednje Europe i Kine u Dubrovniku stiže vijest o oporavku kineskog izvoza koji se oporavio se u ožujku poskočivši za 14,2 posto na godišnjoj razini, nakon značajnog smanjenja u veljači.

11:29 Predsjednik NK Rijeka Damir Mišković potpisao je u Dubrovniku memorandum o razumijevanju s kineskim ulagačima o izgradnji stadiona Kantrida u Rijeci. Sporazum o financiranju izgradnje Kantride jedan je od sedam potpisanih memoranduma između Hrvatske i Kine na 9. sastanku šefova vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) i Kine. Mišković je memorandum potpisao sa kineskom tvrtkom Top International Engineering, a odnosi se na izgradnju novog stadiona, postrojenja u sklopu njega i ostalih popratnih sadržaja.

Više u tekstu: Sada je i službeno; moćna tvrtka iz Kine gradi moderni stadion Kantrida u Rijeci

11:14 Viktor Orban, mađarski premijer, među prvima je jutros došao na otvorenje poslovnog foruma i summita Kina+16 u hotel Rixos Libertas, ali se nije pojavio na rukovanju s premijerom Plenkovićem koji je oko 9 sati dočekivao visoke goste iz srednje i istočne Europe i Kine. Službenog objašnjenja nije bilo, a navodno je imao bilateralne sastanke, objavio je Jutarnji list.

KINA + 16 U DUBROVNIKU

Plenković: Nadam se da će današnji razgovori doprinijeti porastu međusobne trgovine

 Premijer Andrej Plenković pozdravio je sve prisutne i naglasio kako se jednom godišnje Platforma "16+1" susreće kako bi razgovarali o konkretnim rezultatima suradnje, a uz to uspostavili nove ciljeve buduće suradnje. Istaknuo je kako je sve veći interes za ovu platformu što pokazuje da je ova vrsta suradnje produktivna i dovodi do stvarnih rezultata. Premijer je posebno je pozdravio Grčku zbog koje je ovaj summit prerastao u forum "17+1“. 

'Ova je platforma veliki doprinos odnosa Europe i Kine. Vlada RH podržava generiranje novih projekata. Možemo se složiti da je kineski gospodarski rast nešto što je vrlo važno u stvaranju zamaha svjetske ekonomije', naglasio je premijer, javlja HRT.

Svi tražimo bolje modalitete naše suradnje što bi rezultiralo većim otvaranjem radnih mjesta. Suradnja "16+1“ je postala platforma za intenzivan politički i gospodarski odnos, rekao je premijer i dodao, kako Hrvatska podržava intenzivniji dijalog na platformi povezanosti između EU i Kine.

'Ponosan sam najaviti da će Hrvatska 2020. biti organizator konferencije za ministre prometa', naglasio je.

Izgradnja Pelješkog mosta, najvažniji je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj koji izgrađuje tvrtka iz Kine. Tim će mostom Dubrovnik biti bolje povezan sa ostatkom zemlje i on je u pravom smislu postao most naše suradnje, naglasio je premijer Plenković. Premijer je rekao kako se nada da će svi razgovori koji su danas obavljeni doprinijeti daljnjem porastu trgovinske razmjene i razvoju naših odnosa. 

10:55 Započinje plenarna sjednica 8. sastanka predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine koja je središnji događaj summita. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice" (Dubrovnik Guidelines).

10:47 Luka Burilović, predsjednik HGK-a, i Darko Horvat, ministar gospodarstva potpisali su sporazume s kineskim sudionicima summita

'Upravo ste svjedočili potpisivanju sedam memoranduma koji su uglavnom insfrastrukturni projekti i vjerujem da, odnosno siguran sam, da će oni biti pretočeni u konkretne ugovore', kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat. Siguran je i da će i iduća dva tjedna imati direktne kontakte s kineskim brodograditeljima vezanim uz moguće investiranje u Uljanik. o mogućoj kineskoj investiciji u nizinsku prugu Horvat je rekao da će biti raspisan natječaj na koji vjeruje da će se javiti i kineski ponuđači.

10:40 Ministar zdravstva Milan Kujundžić je izjavio da je potpisan načelni ugovor s velikom medicinskom kineskom kompanijom o mogućoj suradnji na području znanosti, liječenja, financijske suradnje, zdravstvenog turizma itd.

10:30 Uoči plenarne sjednice HRT javlja da će svaki od premijera održati govor i u njemu naglasiti neke od prioriteta za zemlju koju predvodi.

10:10 Mediji javljaju da je grčki premijer Cipras neočekivano stigao u Dubrovnik. Grčki premijer želi da se i Grčka uključi u inicijativu koja bi se od iduće godine mogla zvati Kina+17. Treba reći da je Kina svoj proboj u Europu počela upravo u Grčkoj gdje je ušla u vlasništvo, odnosno preuzela, upravljanje lukom Pirej.

Više u tekstu: Grčka se pridružuje inicijativi 16+1

10:00 Premijeri trenutno obilaze izložbu o suradnji na području obrazovanja država srednje i istočne Europe i Kine.

9:54 HRT javlja da hrvatski premijer Plenković za sada ima zakazane tri bilaterale, zajednički sastanak s grčkim premijerom Ciprasom i premijerom Sjeverne Makedonija Zaevim, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zvizdićem i estonskim premijerom Ratasom.

9.50 Premijeri su simbolično pritisnuli gumb i simbolično lansirali internetske stranice Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo

9:30 Kineski premijer Li Keqian je kazao da je suradnja glavni cilj ovoga skupa. U Dubrovniku se održava ekonomski forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine u sklopu summita inicijative 16+1.

'Svi mi imamo potrebu za rastom trgovine i da se naša gospodarstva povežu', poručio je kineski premijer.

Osvrnuvši se na veliki broj sudionika kazao je kako se nada da neće samo diskutirati ili raspravljati, već i međusobno konzultirati i surađivati. 'Siguran sam da ćete na taj način doći do rezultata koji će biti zadovoljavajući za sve strane', nada se Li Keqian. Istaknuo je i da je Pelješki most svjetli primjer koji nas može inspirirati za daljnju suradnju. 'Most je projekt Hrvatske, financiran iz fondova Europske unije, a gradi ga kineska tvrtka. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva', smatra kineski premijer.

Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

9:15 Ovaj summit otvara nove mogućnosti za sve države regije i njihova gospodarstva, otvara prilike za mala, srednja i velika poduzeća', rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju.

Plenković je govorio i o uspjesima i vrijednostima koje Hrvatska ima. Istaknuo je, među ostalim, činjenicu da je Hrvatska zemlja mala po broju stanovnika, a velika po potencijalima naveo je i da je Hrvatska zemlju porijekla kravate, kazavši da nema ozbiljnijeg okupljanja, na kojem nema barem maleni djelić naše zemlje.

'Hrvatska je među 25 najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu', poručio je premijer. Na kraju govora poželio je svima vrlo uspješan Poslovni forum i ugodan boravak u prelijepom Dubrovniku.

Opširnije pročitajte u tekstu: Summit 16+1: Rekordan broj sudionika poslovnog foruma u Dubrovniku

U Dubrovniku Plenković i 14 premijera

U četvrtak poslijepodne u grad su stigli sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunjske Viorica Dancila, slovački premijer Peter Pellegrini, slovenski premijer Marjan Šarec, srbijanska premijerka Ana Brnabić i albanski premijer Edi Rama.

U petak bi trebao stići i poljski premijer Mateusz Morawiecki, a svoj je dolazak tijekom susreta s hrvatskom predsjednicom u četvrtak najavio i češki predsjednik Miloš Zeman.

  • +72
Šetnja Dubrovnikom na summitu 16+1 Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Premijeri su se u Dubrovniku pridružili premijerima Hrvatske i Kine, Andreju Plenkoviću i Liju Keqiangu, koji su se susreli već u srijedu, a u četvrtak prijepodne sudjelovali i na simboličnom dovršetku prve faze izgradnje Pelješkog mosta koje provodi kineski konzorcij China Road and Bridge Company.

Mediji pišu kako bi se inicijativi u petak mogao pridružiti i Aleksis Cipras, premijer Grčke koja već ima značajnu ekonomsku suradnju s Kinom. Primjerice, kineski kapital vlasnik je Pireja, najveće grčke luke.

Prema pisanju Financial Timesa, Cipras je ovaj mjesec izvijestio druge članice inicijative 16+1 o želji svoje države da im se pridruži.

  • +52
Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang na gradilištu Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Inicijativa, s ciljem jačanja kineskih investicija u Europu, osnovana je 2012. godine. Prvi skup se održao u Varšavi, a od tada je Peking objavio kako je u 16 država investirao više od 15,4 milijardi dolara.

Oko 70 posto te svote otišlo je u pet članica formata koje nisu dio Europske unije, piše FT.

U petak se u Dubrovniku održava glavni dio summita i to u dva dijela – politički skup u vidu plenarne sjednice inicijative, te gospodarski forum.

Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika.