NADMUDRIVANJE U SABORU

Prošao Zakon o udomiteljstvu, HNS-ovci suzdržani jer im je odbijen amandman

07.12.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Tjedan dana prije odlaska na ustavnu stanku saborski su zastupnici krenuli sa glasanjem. Najviše je pažnje izazvao Zakon o udomiteljstvu, koji je izazvao prijepore između koalicijskih partnera

Iako se početkom tjedna nije pojavio na redu za glasanje, Zakon o udomiteljstvu danas bi ipak trebao biti izglasan. Na planu za glasanje je na 52. mjestu, no SDP-ov Arsen Bauk na početku glasanja primijetio je da nedostaje nešto drugo. Naime, zastupnici su prije nekoliko dana raspravili i SDP-ovu interpelaciju o pozdravu 'Za dom spremni', no nje nema na planu za glasanje. 'Zašto se još nisu stekli uvjeti da o njoj glasamo?', upitao je Bauk.

'Glasat će se kada se steknu uvjeti, a to će biti sljedeći petak', odgovorio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Uoči glasanja stanku su pak zatražili Most i Živi zid i to zbog mirovinske reforme. 'Reformom se ponovno ništa ne riješava. Imamo u mirovinskom sustvu deficit 17 milijardi, a ovime što je vlada predložila ništa se ne riješava. Pokazuju se demokršćanski mišići HDZ-a i liberalni mišići HNS-a oko Zakona o udomiteljstvu, iako imamo samo jedan zahtjev istospolnih parova. Važne teme se ne riješavaju', kazao je Mostov Nikola Grmoja.

Oporba srušila kvorum

Nakon toga predsjednik Sabora Jandroković odredio je stanku od 10 minuta. Nakon što su se vratili, zastupnici su krenuli glasati o paketu zakona iz mirovinske reforme te amandmanima.

Iako su se o amandmanima ranije izjašnjavali, danas su trebali samo glasati o njima. Međutim, kako bi koji amandman bio odbijen predlagači su se počeli javljati za riječ i izražavali nezadovoljstvo. Jandroković je stoga upozorio zastupnike da to ne rade, zbog čega se naljutila oporba.

  • +46
Sabor danas glasuje o mirovinskoj reformi i zakonu o udomljavanju Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

U jednom trenutku zbog toga su se odlučili ne uključiti u glasanje, što je razotkrilo da vladajuća većina nema osiguran kvorum. Jandroković je stoga bio prisiljen odrediti stanku.

Nakon stanke za povredu poslovnika javili su se SDP-ovi zastupnici. 'Vi ste glavni uzrok nervoze u Saboru i provodite parlamentarno nasilje', spočitnuo je Jandrokoviću SDP-ov Gordan Maras.

'Deset sklekova i bit će nam svima bolje', odgovorio je Jandroković.

Žestoki sukob bivših kolega Marasa i Opačić

Peđa Grbin i Maras najavili su i da će se obratiti Odbor za Ustav. Nakon toga krenulo je daljnje glasanje, a pokazalo se da vladajući imaju kvorum. Za amandman je glasalo 78 zastupnika, a kvorum su držali bivši SDP-ovci Zdravko Ronko, Milanka Opačić i Mario Habek.

U jednom trenutku za riječ se javio Arsen Bauk i zatražio da se novi članovi kluba Milana Bandića i HNS-a premjeste s lijeve strane sabornice na kojoj sjedi oporba. 'Oni tamo svijetle i zagađuju prostor', rekao je Bauk, no dobio je upozorenje Jandrokovića da ne koristi te riječi.

Stanku je zbog Opačić i Habeka zatražio i HSS-ov Krešo Beljak. 'Vidite da im je neugodno i da gutaju knedle', kazao je Beljak, no stanka mu nije odobrena.

Most je odlučio ne sudjelovati u glasanju, te su se digli iz klupa i otišli. I Grmoja je spočitnuo što bivši SDP-ovci pomažu većinu. Naime, u Saboru nije bilo SDSS-ovog Milorada Pupovca te Darinka Dumbovića iz Čačićevih Reformista, zbog čega vladajući imaju probleme s kvorumom.

Premještaj bivših SDP-ovaca zatražio je Gordan Maras, što je konačno izazvalo reakciju Milanke Opačić. 'Nisam na prodaju, nisam nikada ništa tražila, ni od pokojnog Račana ni Milanovića pa ni Bandića. Nisam kupljena. Dobila sam 20 tisuća preferencijskih glasova što vi nikada nećete dobiti', oštro je Opačić odbrusila bivšem stranačkom kolegi.

'Kolegica Opačić dobila je frenetični aplauz HDZ-ovaca, to je najbolja nagrada za sve što je radila u životu', odgovorio je Maras, te zaradio drugu opomenu i zabranu govora do kraja glasanja.

Stanku su tada zatražili iz GLAS-a, a nakon što su se zastupnici vratili u klupe Živi zid i Ivan Lovrinović povukli su se iz sabornice. 'Nećemo više sudjelovati u ovome u znak prosvjeda protiv korupcije u politici', rekao je Branimir Bunjac.

HNS-u odbijen amandman o udomiteljstvu

Iza 14 sati zastupnici su krenuli i na glasanje o Zakonu o udomiteljstvu, no prije toga je stanku zatražio HNS-ov Stjepan Ćuraj. 'Želimo apelirati na kolege da se vrate i glasaju za amandman s kojim će se donijeti kvalitetan zakon. Amandman je legalan, u skladu s Ustavom', kazao je Ćurj, kazavši da želi da se i životnim partnerima omogući udomljavanje.

Zastupnici nisu prihvatili HNS-ov amandman. Za amandman je glasalo 29 zastupnika, 68 ih je bilo protiv dok je jedan bio suzdržan (op.a. Darinko Dumbović). Osim HNS-a, za amandman su glasali rijetki SDP-ovci koji su bili u dvorani, dio zastupnika manjina, par zastupnika iz Bandićevog kluba. S lijeve strane sabornice protiv je glasao samo Zdravko Ronko.

Nakon glasanja o amandmanu stanku je zatražio SDP-ov Davor Bernardić, kazavši da u domovima ima preko tisući mališana kojima se želi onemogućiti tople domove. 'Plenkovićeva Vlada želi diskriminirati jednu skupinu', rekao je Bernardić, a HNS-ove saborske zastupnike pozvao da izađu iz sabornice za vrijeme glasanja o zakonu.

Stanku je zatražila i HDZ-ova Marija Jelkovac. 'Ovim zakonom se ne umanjuju prava istospolnih zajednica', kazala je Jelkovac.

Nakon stanki SDP se nije vratio u sabornicu, no HNS je ostao držati kvorum. Zakon o udomiteljstvu na kraju je prihvaćen sa 72 glasa za, četiri protiv te 6 suzdržanih. Suzdražni su bili zastupnici HNS-a, Tomislav Saucha i Mario Habek. Protiv su glasali Mirando Mrsić, SDSS-ovi zastupnici te Furio Radin.

Iako su podržale i HNS-ov amandman Marija Puh i Milanka Opačić podržale su i Zakon o udomiteljstvu.