RODITELJI ZGROŽENI

Krenuli u školu, a udžbenici se raspadaju: Izdavač kaže - nije se osušilo ljepilo

14.09.2019 u 19:53

Bionic
Reading

Školska godina počela je prije tjedan dana, a uz priče o novom kurikulumu u medijima se pojavi i poneka vijest koja nas podsjeti na stvarno stanje školskog sustava u nas, poput priče iz Osijeka gdje se roditelji žale kako se udžbenik hrvatskog jezika za prvi razred osnovne škole već nakon nekoliko dana - raspao

'Kako koju stranicu okrenete, tako listovi ispadaju, ljepilo puca. A kada smo idućeg dana stigli s djecom u školu, učiteljica nam je rekla: 'Eto, udžbenici se počinju raspadati, pa kod kuće lijepite stranice selotejpom da se ne raspadnu cijeli'', kažu zgroženi roditelji za Glas Slavonije.

Riječ je o udžbeniku 'Škrinjica slova i riječi' nakladnika Alfa, čije su udžbenike učitelji odabrali u najvećem broju, nakon onih Školske knjige. Direktor Alfe kaže kako je 'manja količina spomenutog udžbenika izašla iz tiskare prije propisanog roka koji je potreban za sušenje ljepila'. Petrić tvrdi da su obavijestili škole, te da će im udžbenike zamijeniti u najkraćem mogućem roku.

Inače, prema važećem zakonodavstvu, udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani su iz državnog proračuna vlasništvo škole i na kraju školske godine moraju se vratiti očuvani - u protivnom treba platiti štetu 50 % cijene. Ako se trošak ne podmiri, ili udžbenici ne vrate, nagodinu učenici besplatne neće moći zadužiti.