kreiranje buduće vlasti

Krenuli pregovori u Njemačkoj: Zeleni i liberali već razgovaraju o eventualnim koalicijama

29.09.2021 u 13:49

Bionic
Reading

Stranke Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) započeli su razgovore o formiranju vlade u kojoj bi ove dvije stranke djelovale kao manji partneri u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) ili demokršćanskom Unijom CDU/CSU, objavljeno je u srijedu.

"U potrazi za novom vladom razgovaramo o zajedničkim stajalištima i mostovima kojima bismo premostili razlike i u svojoj potrazi imamo uspjeha. Uzbudljiva vremena", glasi komentar ispod fotografije koju su Zeleni i FDP postavili na društvenoj mreži Instagram i na kojoj su predsjednici Zelenih Annalena Baerbock i Robert Habeck te predsjednik FDP-a Christian Lindner te glavni tajnik ove stranke Volker Wissing.

Detalji razgovora nisu priopćeni, ali su čelništva stranaka odmah nakon objavljivanja privremenih izbornih rezultata objavili kako kroz razgovore žele definirati pozicije prije nego što uđu u pregovore s većim partnerom SPD-om o formiranju tzv. Semafor koalicije ili Unije CDU/CSU o tzv. Jamajka vladi.

Obje stranke, kako je priopćeno, žele "novi početak" kad je u pitanju vlada u Njemačkoj. Tek nakon međusobnih razgovora i definiranih pozicija Zeleni i liberali žele pristupiti daljnjim pregovorima.

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima SPD je s 25,7 posto izišao kao pobjednik, ispred Unije CDU/CSU koja je s 24,1 posto ostvarila najslabiji rezultat u povijesti. Na trećem mjestu slijedi stranka Zeleni 14,8 te FDP s 11,5 posto.

S obzirom na to da je za stvaranje vlade potrebna koalicije triju stranaka, u obzir dolaze koalicije Zelenih i liberala sa socijaldemokratima ili Zelenih i liberala s demokršćanima.

SPD, kao najjača stranka, za sebe prisvaja pravo sastavljanja vlade, dok Unija unatoč rekordnom gubitku glasova od 8,9 posto ustraje na koalicijskim pregovorima za stvaranje tzv. Jamajka koalicije.

Velika većina građana priželjkuje koaliciju s SPD-om i Scholza

Prema prvim ispitivanjima javnog mišljenja, velika većina građana Njemačke priželjkuje formiranje Semafor koalicije na čelu sa socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom. U ispitivanju instituta YouGov, 68 posto ispitanih također želi povlačenje demokršćanskog kancelarskog kandidata Armina Lascheta sa svih funkcija.

Laschet i unutar Unije CDU/CSU uživa sve slabiju podršku prije svega kada se radi o pitanju sastavljanja nove vlade. Nekoliko istaknutih članova se otvoreno distanciralo od Lascheta i sugeriralo mu da prizna pobjedu SPD-a, a time i pravo na sastavljanje nove vlade.

Mnogi demokršćanskom kancelarskom kandidatu i predsjedniku CDU-a predbacuju da još uvijek nije SPD-u i Olafu Scholzu čestitao na pobjedi.

Laschet je međutim u utorak navečer ponovno najavio kako želi pregovarati sa Zelenima i liberalima i prije nego padne odluka o tomu žele li ove dvije stranke koalirati s izbornim pobjednikom SPD-om.

SPD je najavio kako želi što brže pregovore s liberalima i Zelenima oko nove vlade.

"Mislim da pristajemo zajedno i to može funkcionirati ako je želja tu", rekao je kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz u utorak navečer.

On je prije toga najavio kako želi da nova njemačka vlada bude formirana najkasnije do kraja godine.