KAD NEĆE VLADA...

Krenula peticija protiv vatikanskih ugovora

14.10.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Udruga Protagora pokrenula je online peticiju kojom se skupljaju potpisi za reviziju Ugovora između Hrvatske i Vatikana

'Mi, dolje potpisani građani i građanke Republike Hrvatske, zahtijevamo od Sabora i Vlade preispitivanje ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice, koji duboko krše Ustavom zajamčen sekularni karakter naše države i rezultiraju brojnim slučajevima diskriminacije (u prvom redu djece, ali i odraslih) koji ne pripadaju katoličkom dijelu populacije...' stoji u pozivu za potpisivanje peticije koju je do 15.30 sati potpisalo 1.191 osoba. Među onima koji su potpisali ovu peticiju, dosta je poznatih javnih osoba.

Podsjetimo, tijekom nedavnog susreta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića s papom Franjom u Vatikanu, odaslana je jasna poruka da Hrvatska trenutno ne razmišlja o reviziji mnogima spornih ugovora koji krše ustavne principe sekularne države.

Kada bi naumila revidirati Ugovore sa Svetom stolicom, Vlada bi se u tom smislu trebala dugo pripremati i procijeniti sve moguće razloge za pokretanje inicijative za bilo kakve izmjene ugovora. 'Ta inicijativa treba sadržavati prijedloge točaka i odredbi koje bi se mijenjale, a kada se ta inicijativa uputi, trebalo bi sačekati odgovor Svete Stolice prihvaća li uopće otvaranje razgovora o izmjeni ugovora. I tek tada, ako bi se dogodilo da Sveta Stolica to prihvati, otvaraju se razgovori o kojim točkama i kada će se razgovarati', objasnio je za tportal Ivica Maštruko, sociolog religije i bivši veleposlanik Hrvatske u Vatikanu.

Hrvatska vlada može u svakom trenutku odlučiti pokrenuti takvu inicijativu, ali s obzirom na to da Svetoj Stolici to ne odgovara, takav potez zapravo bi bio izlišan i mogao bi rasplamsati i unutarnjopolitičke sukobe. Ako bi se, kaže Maštruko, Ustav promijenio tako da bi doveo u pitanje daljnju provedbu ugovora, Hrvatska bi bila prisiljena jednostrano raskinuti ugovore, čime bi se doveo u pitanje međunarodni kredibilitet države.