HR, SLO, BIH I CG

Krenula inicijativa za transverzalu Via Dinarica

28.07.2011 u 17:45

Bionic
Reading

Predstavnici državnih institucija, biciklističkih i planinarskih saveza i turističkih poduzeća iz četiri zemlje Dinarske regije – Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, podržali su u četvrtak inicijativu za uspostavljanje planinarsko-biciklističke transverzale Via Dinarika/Dinarica na području Dinarskog luka

Na sastanku na Žebljaku, najpoznatijem crnogorskom zimskom centru, rečeno je da bi Via Dinarica trebala postati jedna od vrhunskih svjetskih dugih staza za biciklizam i planinarenje.

Dinarski luk pokriva oko 100 tisuća četvornih kilometara i više od šest tisuća kilometara Jadranske obale od Italije do Albanije, uključujući planinske dijelove Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Inicijativa za taj 'long trail', kako su prenijeli predstavnici Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), organizatori ovog skupa, 'može predstavljati odličnu platformu za osiguranje lokalnog i regionalnog gospodarskog razvoja kroz odgovorno planiranje i korištenja prirodnih resursa'.

U UNDP-u ističu da će tijekom narednih šest mjeseci, u suradnji sa svojim partnerima, organizirati još dva regionalna skupa posvećena Via Dinarici.