DOBIO ŠEST MJESECI UVJETNO

Krempelj nije znao da skriva topničke dnevnike

26.10.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Tihomir Krampelj (49) na Općinskom sudu u Đakovu nepravomoćno je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana zbog uništavanja ili prikrivanja arhivske građe. Neslužbeno, riječ je o građi koja bi mogla pripadati topničkim dnevnicima jer se Krampelja teretilo da je otuđio tri dokumenta iz akcije Oluja. No sam Krampelj nije bio svjestan da posjeduje topničke dnevnike

'Kao da sam bio tamo gdje nisam smio biti. I pitanje je jesu li to uopće dokumenti. Već sam bio zaboravio na te papire i nisam bio svjestan da sam takvo što imao kod sebe. Danas se svašta radi kako bi se nekome dodvorilo. Ako je i to žrtva za našu državu, neka im', rekao je za Večernji.hr Krampelj.

'Riječ je o kaznenom djelu prikrivanja arhivske građe, službene dokumentacije MORH-a', rekao je đakovački sudac Ronald Tomaković. Tihomir Krampelj donedavno je bio aktivna vojna osoba, nedavno je umirovljen.

Bivši pripadnik 5. gardijske brigade Tihomir Krampelj nije želio komentirati karakter dokumenata koje je predao nakon nekoliko informativnih razgovora. Podsjećanje na sudjelovanje u Oluji, kada je s dvadesetak suboraca pridodan postrojbama Bosne i Hercegovine, za njega je bilo uznemirujuće i razočaravajuće.

U vrijeme vojno-redarstvene akcije Oluja, kao pripadnik 5. gardijske brigade, iz Đakova je bio premješten na livanjsko bojište. Krampelj je bio vezist u vodu raketnih bacača i sudjelovao je u vojnim operacijama na glamočkom i bojištu prema Grahovu.

Uvjetna osuda pokazuje da je u međuvremenu netko uvidio da Krampelj ipak posjeduje dokumente koji bi trebali biti u Središnjem državnom arhivu, ali da toga 'nije bio svjestan'. Optužni prijedlog podnesen je 21. rujna, a presuda je donesena 23. listopada ove godine. Prema priopćenju DORH-a, Krampelja se teretilo da je od 2002. do lipnja 2009. kao aktivna vojna osoba, protivno Pravilniku o zaštiti i korištenju arhivskog i registaturnog gradiva MORH-a, bez znanja i odobrenja nadređenih časnika na točno neutvrđeni način pribavio nekoliko dokumenata iz vojnog arhiva te ih držao u svojoj kući.

On ih je donio kući još 1995. godine ne znajući da je riječ o arhivskoj građi s određenim stupnjem tajnosti. Tu građu u posljednjih 15 godina nitko od njega nije tražio, a može se reći i da ju je dobrovoljno predao policiji. Potraga u kojoj sudjeluju cijeli odredi Vojne policije i VSOA-e traje više od godinu dana, otkad je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz obavijestio sud da RH skriva tzv. topničke dnevnike.