nuklearno naoružanje

Kremlj zagovara produljenje Novog START-a, poziva Bidena na angažman

20.01.2021 u 13:29

Bionic
Reading

Kremlj je u srijedu priopćio da je i dalje sklon produljenju bilateralnog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD-om (Novi START) te da će pozdraviti napore za postizanje dogovora koje je obećala administracija novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Novi START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja) potpisan 2010. ističe u veljači i njime se ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i SAD smiju rasporediti.

"Rusija i njezin predsjednik su za očuvanje sporazuma. Ako naši američki kolege pokažu političku volju za očuvanje tog pakta tako da ga produljimo, to je za pozdraviti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Bidenov kandidat za državnog tajnika Antony Blinken je kazao da će nova administracija nastojati produljiti taj sporazum i odlučiti na koliko dugo.

Biden je Novi START, o kojem je pregovarano dok je bio potpredsjednik za vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame, nazvao "sidrom strateške stabilnosti između Sjedinjenih Država i Rusije".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle godine pozvao SAD na produljenje posljednjeg značajanog sporazuma o nuklearnom naoružanju između dvije zemlje bez ikakvih preduvjeta.

"S tim u vezi, predlažem... produljenje trenutnog sporazuma bez ikakvih preduvjeta za najmanje godinu dana kako bi se mogli voditi značajni pregovori o svim parametrima ovog pitanja...", rekao je Putin u listopadu prošle godine, dodajući da bi bilo "izuzetno tužno" ako bi ugovor istekao.

U slučaju da se Novi START ne produlji to bi moglo izazvati utrku u naoružanju i napetosti između Moskve i Washingtona. Prema podacima Instituta za istraživanje mira iz Stockholma (SIPRI), Washington i Moskva imaju po 6000 nuklearnih bojevih glava.