misteriozna bolest

Kremlj: Rusija nije umiješana u takozvani 'havanski sindrom'

25.11.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Kremlj je u četvrtak rekao da Rusija nema ništa s takozvanim "havanskim sindromom", misterioznom bolešću koja je pogodila više od 200 američkih diplomata, dužnosnika i članova obitelji u inzemstvu

Kremlj je odgovorio na izvješće The Washington Posta od prethodnog dana u kojem je pisalo da je William Burns, direktor CIA-e, rekao čelnicima ruskih špijunskih agencija tijekom nedavnog posjeta Moskvi da bi bilo neprihvatljivo da strane obavještajne agencije izazivaju ozljede mozga i druge bolesti američog osoblja i članova njihovih obitelji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se o problemu nije raspravljalo na političkim sastancima tijekom posjeta direktora CIA-e ili s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rekao je da ne može komentirati privatne razgovore koji su se vodili s ruskim sigurnosnim službama.

"Ovdje možemo jedino čvrsto zanijekati bilo kakve naznake, implikacije ili izjave o navodnoj umiješanosti ruske strane u ovim slučajevima", rekao je Peskov. "Nemamo ništa s time."

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i rupa u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.