ipak pomak

Kremlj: pozitivno što je Biden za dijalog; Finska i Austrija ponudile ugostiti samit

16.04.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Kremlj je u petak ocijenio pozitivnim što američki predsjednik Joe Biden želi dijalog, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin, a Finska i Austrija izrazile su spremnost biti domaćinima njihova susreta, javila je agencija France presse.

"Predsjednik Putin je govorio o potrebi normalizacije odnosa i smanjivanja napetosti. On o tome govori konzistentno", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

"Znači, pozitivno je da se gledišta dvojice šefova država podudaraju", dodao je.

Biden je početkom tjedna predložio ruskom predsjedniku samit na neutralnom terenu, a u četvrtak je rekao da je došao trenutak za smanjivanje napetosti.

"Trenutak deeskalacije je došao", kazao je.

Kremlj je također osudio "neprihvatljive" američke sankcije najavljene u četvrtak.

Američka vlada pokrenula je u četvrtak diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora, držeći Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima i upletanja u američke predsjedničke izbore 2020. 

Washington je najavio protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a te sankcije za više organizacija i pojedinaca

Sankcije se odnose i na ruski suvereni dug zabranom američkim financijskim ustanovama da ga otkupljuju nakon 14. lipnja, te na šest ruskih tehnoloških tvrtki optuženih za podršku kibernetičkim potezima ruskih obavještajaca.

Ali Biden je ujedno ponovio i prijedlog o samitu s Putinom.

Ideja o samitu dobro je primljena u Moskvi, a Peskov je rekao i da je Putin zapravo prvi predložio dublji dijalog, misleći pritom na poziv iz ožujka na izravni razgovor on-line.

Finska je predložila da bude domaćin samita, objavio je ured finskog predsjednika u petak.

Ta nordijska zemlja, koja je već ugostila sastanak na vrhu između Donalda Trumpa i Putina u srpnju 2018., izvijestila je i Washington i Moskvu o svojoj "raspoloživosti da organizira" susret, rekao je ured predsjednika Saulija Niinistoea.

U utorak u telefonskom razgovoru s Putinom, Biden je predložio samit u trećoj zemlji tijekom sljedećih mjeseci. Želja američke strane je da se on održi na europskom tlu ovog ljeta.

Niinistoe, pristaša održavanja dijaloga s Moskvom, imao je "dugi" razgovor s Putinom u utorak navečer u kojem je spomenuta mogućnost susreta s Bidenom, objavio je Helsinki.

Austrija je također izrazila spremnost da ugosti susret ako Washington i Moskva to žele.

Austrija "je uvijek spremna ugostiti razgovore na visokoj razini svih vrsta. Dvije strane znaju da smo spremni", objavilo je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.