zatopljavanje odnosa

Kremlj 'pozitivno' gleda na ideju o samitu EU-a i Putina

24.06.2021 u 12:28

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržava ideju o obnovi dijaloga i kontakata između Moskve i Europske unije, priopćio je Kremlj u četvrtak nakon što su Francuska i Njemačka predložile samit kao pokušaj poboljšanja odnosa.

"Takav dijalog zaista je potreban i Bruxellesu i Moskvi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. "Pozitivno razmatramo takav prijedlog", dodao je.

Peskov je dodao da zasad nema priprema za takav samit.

Naglasio je da je predsjednik Vladimir Putin "zagovornik uspostavljanja mehanizma za dijalog i kontakte Bruxellesa i Moskve".

Francuska i Njemačka u srijedu su predložile sastanak na vrhu Europske unije i ruskog predsjednika Putina kako bi se poboljšali odnosi između tog saveza i Rusije.

Susret bi se dogodio nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i Putina ranije ovog mjeseca u Ženevi, u vrijeme dok su Pariz i Berlin nezadovoljni zbog toga što se pristup EU-a prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi agencija Reuters. 

„Moramo raspraviti o tome kako izaći iz ove negativne spirale, no moramo nastupiti ujedinjeno“, rekao je jedan europski diplomat, dodavši da bi se baltičke države mogle protiviti samitu. 

Nije još jasno bi li takav susret uključivao svih 27 čelnika članica EU-a ili samo predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. 

Susreti na toj razini prekinuti su nakon što je Rusija 2014. godine anektirala ukrajinski poluotok Krim. 

EU čelnici o novoj će strategiji upravljanja sve gorim odnosima s Rusijom razgovarati na dvodnevnom samitu u Bruxellesu koji počinje u četvrtak.