JEFTINIJI POKOPI

Kremiranjem ušteda pet do šest tisuća kuna

02.01.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Život je skup, ali smrt je najskuplja, poručili su Zeleni Dalmacije koji su Poglavarstvu Splita uputili zamolbu da se još jednom analizira mogućnost izgradnje županijskog krematorija pri groblju Lovrinac, jer bi to smanjilo visoke troškove ukapanja

Računica je jednostavna i praktična: dok za klasičan ukop valja izdvojiti najmanje sedam do osam tisuća kuna, usluga kremiranja stoji znatno povoljnijih 1.350 kuna, no tu privilegiju imaju samo stanovnici Zagreba i okolice.

Oni koji, pak, iz Splitsko-dalmatinske županije odluče spaliti posmrtne ostatke pokojnika, neće puno uštedjeti, budući da visoki troškovi prijevoza u konačnici rezultiraju sličnom cijenom kao i kod 'običnog' pogreba.

'Izgradnjom suvremenog i hortikulturno bogato opremljenog krematorija ispunila bi se ljudska prava na izbor, kao i kulturni standardi civiliziranog društva i u našoj regiji. Građani bi imali pravo na ekonomičan i dostojanstven ukop, koji trenutačno nemaju, što držimo neoprostivim zaostatkom za EU-om i svijetom čitavo stoljeće', istaknuo je Lovro Rumora iz stranke Zeleni Dalmacije, a izvještava Slobodna Dalmacija.

Ekološku dilemu, pak, razbijaju konkretnim podacima o učincima na okoliš. Australski stručnjaci, naime, zaključili su da kremiranje 'proizvodi' 160 kilograma ugljičnog dioksida, a pokop tek 40 kilograma.

Međutim, klasični ukop ima oko deset posto veći utjecaj na okoliš u segmentu vode i održavanja. K tomu, emitirani ugljični dioksid može se razgraditi u hortikulturnom okolišu krematorija, a najnovija tehnologija nudi i minimalnu stopu emisije plinova, napominju Zeleni.

Ideji o izgradnji krematorija se, međutim, protivi Petar Bilobrk, direktor poduzeća Lovrinac, držeći je naprosto - neisplativom.
'Godišnje zaprimamo tek dvadesetak do najviše trideset upita za kremiranje pokojnika, što je zanemariva brojka. Inače nudimo i usluge prijevoza do zagrebačkog Krematorija te nema govora o sukobu interesa s naše strane', ističe Bilobrk.